Сега четете
За и против връщането на казармата

За и против връщането на казармата

wpid-wp-1456661075428.jpgВъзстановяването на задължителната казарма е промяна на обществения договор между държавата и младежите и трябва да мине през референдум. Това обяви в предаването „Тази неделя” независимият депутат и лидер на партия „Българска пролет” Велизар Енчев.

По негови изчисления възстановяването на наборната служба ще струва на държавата 1.5 млрд. лв. на година. Той напомни, че здрави казарми в страната няма.

Енчев предлага вместо задължителната казарма да бъде възстановено военното обучение в училищата и в университетите.

6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година, контрира депутатът от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който наскоро предложи връщането на задължителната казарма за българските младежи (задължителната казарма беше отменена в България на 1 януари 2008 г.)

Изчисленията на лидера на ВМРО се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани (за тях Каракачанов има други идеи) или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба. Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година.

Каракачанов и Енчев коментираха и създадената от парламента временна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Вижте и

Лидерът на ВМРО смята, че тази комисия е важна заради многото сигнали за опити за вмешателство и от двете страни в политиката на България.

bTV, „Тази неделя”

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.