Сега четете
Защо според премиера мафията работи срещу правителство и заслужава ли похвала прокуратурата?

Защо според премиера мафията работи срещу правителство и заслужава ли похвала прокуратурата?

tomislav-donchev-187984Докладът от Европейската комисия (ЕК) е „такъв, какъвто е“. Изненадвам се как всички изведнъж проглеждаме, четем всяка буква, дори някои се учудват. В него не пише абсолютно нищо различно, от това, която знаем от 26-ти или дори от края на декември. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“ по повод излезлия вчера доклад.

Докладът освен да отразява състоянието такова, каквото е, предписва мерки, дава подкрепа или критикува. В конкретния доклад имаме от всичко.

Призовавам всички, преди да го коментират, да се опитат да го прочетат. Там всеки може да се разпознае изключително ясно като институция и планът за действие е ясен и конкретен.

По думите му властта не се опитва да неглижира доклада, критиките или препоръките, но подозренията, че която и да е власт – правителствената или съдебната, ще се опита да чете на текста през розови очила, са нормални.

Дори от моята уста в предишните месеци не сте чували нищо различно от констатациите в доклада. Въпросът е какво следва след него.

Разликата в този доклад е, че препоръките вече са в голяма конкретика. Нещата са стигнали крайна фаза. Ако през след месеци и година този амбициозен план, който е предписан там, бъде изпълнен, ще дойде време механизмът за наблюдение на ЕК да бъде прекратен.

Запитан кой е виновен, че са констатирани проблемите, но не са направени мерки, Дончев каза: „Не говорим за проблеми, които могат да бъдат решени с една министерска заповед, с едно постановление на Министерския съвет, дори с един закон. Тук са необходими много стъпки, взаимодействие между институциите, всички да гледат в една посока, което, трябва да си признаем, не винаги се случва“. Според него голяма част от проблемите са ангажимент на институциите, друга част от тях са свързани и с обществена критичност и острота на обществените реакции.

По думите му проблемът ВСС не е формален, тъй като по формален ред не може да му бъде искана оставката, проблемът е морален. Той посочи, че скандалите, генерирани в самия съвет, се отразяват на репутацията на съдебната система и всеки осъден твърди, че е невинен, оправдавайки се с нереформираната система.

Помолен да коментира есемеса, изпратен до премиера Бойко Борисов от член на ВСС, Дончев каза, че „кореспонденцията, мнима или съществуваща, не винаги е опит за намеса на една власт в друга. Те, освен да са независими, трябва и да си общуват“. Той напомни и че заседанията не са секретни.

Струва ми се, че има опит реформите да бъдат заменени със скандали, което не е добре, каза той.

По въпроса с „Химко“ и твърденията за корупционни действия в процедурата по продажба на дружеството, Дончев посочи, че има два варианта. Или става въпрос за някакъв бизнес спор, свързан с покупката на активите на въпросното дружество, или, по-вероятно става въпрос за някакъв сценарий, в който се намеси името на премиера и правителството. Кой точно го прави, не ми е известно и не мога да кажа. А защо го прави е повече от ясно – имаме опит за генериране на поредния скандал.

Нещата са прости – ако някой е давал подкуп някому, трябва да се разследват и единия и другия. Ако не е имало такова нещо, пак трябва да си понесат отговорността, защото замесват имената и на институции, и на водещи политически фигури, посочи вицепремиерът.

Помолен да коментира думите на премиера, че мафията иска да няма правителството, за да няма стабилност и коя е мафията, Дончев каза: „Тя няма едно лице. Тя засяга не само част от институциите, но и голяма част от българските граждани“.

На въпрос кой все пак стои зад мафията, той отговори, че не е сигурен, че е един човек. В политически аспект има два сценария – някой иска да свали едно правителство с намерението да инсталира на негово място друг политически субект, или може да се цели създаване на хаос, защото хаосът е удобен за някои хора. Чисто икономически по време на хаос се правят добри пари, обикновено на гърба на хората.

Вижте и

За доклада на „Трансперънси интернешънъл“, според който България запазва мястото си в индекса на корупция, Дончев каза, че е притеснително, че няма промяна последните три години.

Във връзка с предстоящия днес протест пред Народното събрание с искане за свикване на Велико Народно събрание, вицепремиерът каза, че не знае кой седи зад него. Ако предположим, че стои някоя ясна организация, неведнъж съм казвал, че протестът е изконна форма за изразяване на гражданска позиция. Съвсем друго е, ако един протест има други цели и характер, примерно да създава хаос и провокации.

Той призна, че аналогията с протестите от февруари 2013 г. трудно може да се избегне. Това е гласът на хората, дори групата да е по-малка, всяко недоволство има своята причина и аз и моите колеги сме длъжни да им обърнем внимание, каза Дончев.

bTV, „Тази сутрин“/ сн. Булфото

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.