Сега четете
Защо политиците не се разбраха на Консултативния съвет при президента и борбата с корупцията забуксува?

Защо политиците не се разбраха на Консултативния съвет при президента и борбата с корупцията забуксува?

„Корупцията не може да пребори с един-единствен закон”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на правосъдието Цецка Цачева в коментар на случилото се на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който се проведе във вторник.

На заседанието отново не бе постигнато съгласие за това какъв точно да е бъдещият орган за борба с корупцията и кой да избира неговия ръководител. От ГЕРБ настояват шефът да се определя от Народното събрание, а БСП смята, че това трябва да прави президентът.

Социалистите и държавният глава държат това звено да има разследващи функции, а ГЕРБ са против.
Цецка Цачева каза и, че не знае за какво писмо става въпрос във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която след вчерашния КСНС заяви, че е поискала политическите лидери да я подкрепят и да бъде изпратено писмо до прокуратурата, с което да бъде поискано държавното обвинение да обяви имената на политиците, финансирани от КТБ. С писмо не става това питане – става с изслушване на главния прокурор пред парламента, но трябва да се говори за повдигнати обвинения за извършени престъпления, поясни правосъдният министър.
На КСНС не се случи подобно нещо – да се прави предложение за писмо относно политиците и КТБ. Изискайте стенограмата, уточни Цачева.

По въпроса с бъдещия законопроект на Делян Пеевски за „вторичното разграбване на КТБ“, Цачева каза, че е възможно да има подкрепа от ГЕРБ, но всичко зависи от мотивите. Трябва да видим първо какво пише вътре, добави тя.
„Този орган трябва да събира разпиляната в различни служби и звена информация и да я анализира. Необходима е единна информационна система, защото чрез нея по-лесно ще се разкриват престъпления”, категорично заяви Цачева.
Според нея друга нужна реформа в правосъдието е „разследването да отиде в Следствието”. Именно такава е една от готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Така обвиненията на прокуратурата ще могат да издържат в съда”, смята още Цачева. Правосъдният министър отрече и, че не счита корупцията за престъпление. Тя прочете доклад, в който е написала, че корупцията има различни прояви, някои от които излизат извън рамките на престъпното. Това означавало, че не всяко нарушение е престъпление, но корупцията винаги водела до материална облага.

Вижте и

Въпросът е колко тежко е нарушението от гледна точка обществено значение, е тезата на Цачева. Несъвършенства в действащото наказателно право – това е основната причина да ни сочат в различни международни класации за много корумпирани, според Цачева. Затова и трябвали промени в законите – например що е то длъжностно лице както по отношение на публичния, така и по отношение на частния сектор.

Нова телевизия, „Здравей, България“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.