Сега четете
Захариева за Северна Македония: Петков едно говори в западната преса, а тук не смее да го каже (ВИДЕО)

Захариева за Северна Македония: Петков едно говори в западната преса, а тук не смее да го каже (ВИДЕО)

Репортер: Тодор Стефанов, „Любословие“.БГ

Не мога да разбера какво точно казва. Чета, че казва в западната преса едни неща, а в същото време не смее да ги каже тук пред българските граждани. Това заяви пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева по повод коментари на премиера Кирил Петков за българската позиция за членството на Северна Македония в Европейския съюз, предаде репортер на „Любословие.БГ“.

Гледах им преговорите по международни отношения, както бяха кръстили темата – там говорят за работни групи. В договора (за добросъседство със Северна Македония – бел. ред.) има междуправителствена комисия. Нека да си изяснят позициите, защото очевидно не са им съвсем ясни. Едно говори в западната преса, а тук не смее да го каже, каза Захариева.

За нас е много важно да не отстъпват от позицията, която и нашето правителство, и парламентът прие. Ще следим за това. В крайна сметка ангажиментите, които самите колеги от Република Северна Македония са поели да изпълняват с договора, са много ясни. Знаем, че те не го правят от поне 2 г., така че и аз чакам с интерес да чуя какво всъщност смята да прави това правителство по тази тема, а не да четем в западната преса, посочи бившият външен министър.

Вижте и

Попитана какво трябва да направят нашите съседи по договора за добросъседство, Захариева коментира: „Почти нищо не са изпълнили – нито ангажиментите по работата в историческата комисия, нито коридор 8, нито по отношение на взаимни действия по култура и образование. Получаваме и много сигнали от българския бизнес там за създаване на абсолютно измислени административни пречки, прекратяване на обществени поръчки, след като са ги спечелили български компании. По отношение на дискриминацията спрямо хората с българско съзнание там – по-зле е, отколкото преди 35 г. Има заплахи за саморазправа, няколко пъти гориха български флагове. Това трябва да спре. Не може държава, която претендира да е част от Европейския съюз, да дискриминира и да заплашва хората с българско самосъзнание там.“

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.