Сега четете
Зарков поиска от всички министерства информация за дублиране на престъпленията

Зарков поиска от всички министерства информация за дублиране на престъпленията

Всички министерства да предоставят информация за разпоредби, които прогласяват едни и същи деяния и за административни нарушения, и за престъпления. Това е поискал служебният министър на правосъдието Крум Зарков от колегите си от служебния кабинет, съобщиха от ресорното ведомство.

Зарков е изпратил писма до четиримата вицепремиери и министрите от служебното правителство. Той ги моли да предоставят, съобразно ведомствената компетентност, „информация относно прилаганите разпоредби, регламентиращи административни нарушения и идентичните на тях въздигнати в престъпления деяния в Наказателния кодекс (НК)“.

Като примери за дублиране са посочени сегашни норми в Закона за авторското право и сродните му права, Закона за горите, Закона за електронните съобщения, Закона за закрила на детето, Закона за лова и опазване на дивеча и др., с аналог в НК. Така за едно и също гражданите могат да бъдат преследвани по различен ред – административен, където санкцията е имуществена или глоба, и наказателен, където се налага включително лишаване от свобода.

Отговорите се очакват до 17 февруари.

Искането е в изпълнение на решение от последното заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Вижте и

На последното заседание на Съвета бе решено също да се инициира сформиране на работна група, която да предложи изменения и допълнения в НК, уточняващи критериите на деянието – дали е престъпление или административно нарушение, напомня БТА.

Дублирането е неприемливо, приеха тогава членовете на Съвета и набелязаха мерките. Бе решено в правосъдното министерство да се създаде работна група с участието на квалифицирани външни експерти, която да предложи критерии за „отсяване“ на престъпленията и нарушенията чрез допълнение към Наказателния кодекс.

В Съвета за съдебна реформа, председателстван от министъра на правосъдието, участват представители на ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, Инспектората към ВСС, Висшия адвокатски съвет, НИП, съсловните сдружения на магистратите, както и на МВР, финансовото министерство, вицепремиерът по управление на европейските средства, неправителствени организации.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.