Сега четете
„Завоевателят” – разкош и разврат, власт и надмощие в Османската империя

„Завоевателят” – разкош и разврат, власт и надмощие в Османската империя

PrintМащабен исторически епос проследява съдбата на седмия султан на Османската империя – Мехмед II Завоевател.

Мащабен исторически епос излиза на български, за да разкаже историята на седмия султан на Османската империя. „Завоевателят” (ИК „Сиела”) от Джейхан Алтънйелеклиоглу, един от най-продаваните турски автори, вдъхва живот на детството, възпитанието и израстването на Мехмед II Завоевател. Любов и война, надежда и отчаяние, смърт и нов живот се преплитат, за да сложат край на една империя и да поставят начало на друга.

След абдикацията на баща си Мурад, младият султан Мехмед II се възкачва на престола. Обграден от съветници, които внимават повече за възхода на собствената си кариера, отколкото за доброто на империята, Мехмед слуша лицемерни ласкателства и славословия в тронната зала. Зад гърба му обаче се носят приказки за „детето султан”, твърде неопитно и разглезено, за да се справи с отговорността. Наяве Мехмед се учи да се справя с опасностите, които дворцовите борби за власт крият. Насън обаче нощ след нощ младият султан мечтае за едно единствено нещо. Неговата съдба. Неговата тегоба. Неговото слънце. Непреклонната му мечта да покори византийската столица Константинопол.

Любовта направлява съдбата му. Любовта наяве – отвлечената от родината ѝ наложница, затворена в султанския харем, която открадва сърцето му. И другата любов, която го посещава в сънищата – прекрасната византийка Елени, сякаш въплъщение на самия Константинопол.

Вижте и

Един от най-четените турски автори в наши дни, Джейхан Алтънйелеклиоглу („Синът на вдовицата”) детайлно описва живота в султанския двор с всичките му краски – разкош, сърдечни терзания, борба за власт и надмощие, разврат и пъклени замисли – и красотата и изяществото на Константинопол. Детството, възпитанието и израстването на седмия султан на Османската империя оживяват по страниците на романа за човека, останал в историята като Мехмед Завоевател.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.