Сега четете
ЕС заплашва да oткpue безпрецедентна процедура срещу Полша

ЕС заплашва да oткpue безпрецедентна процедура срещу Полша

ПолшаЕвропейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество -германецът Гюнтер Йотингер, заплаши вчера Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде АФП.
Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медиипреминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. „франкфуртер алгемайне цайтунг“. Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани „системни рискове за правовата държава“. Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Вижте и

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.