Сега четете
Ердоган: Свободата в Турция е безгранична

Ердоган: Свободата в Турция е безгранична

Erdogan-2Финландски журналист вбеси президента на Турция Реджеп Ердоган и го принуди да отрече, че се е превърнал в диктатор.

„Във вашата красива страна попаднах на някои граждани, които се страхуват от вас и твърдят, че управлявате като диктатор, някои твърдят, че държавата е замесена в терористичния атентат в Анкара (на 10 октомври – б.р.), как ще коментирате?“ Това бе въпросът на репортера, зададен на чист турски, след като Ердоган посрещна президента на Финландия Саули Нийнистьо късно във вторник.

„Вие от коя медия сте?“, подскочи турският лидер. Но се окопити и продължи: „Честно казано, едва ли щяхте да можете да ме питате такова нещо или да ме обиждате така, ако бях диктатор.“ Ердоган натърти, че е избран с 52% от гласоч вете на народа, а страната му е демократична република. „Народът ми се радва на безгранични свободи“, отсече той. В първия си коментар на третия ден след атентата, отнел живота на поне 97 души, президентът призна, че силите за сигурност може да са допуснали грешка и разпореди спецразследване. Шефовете на полицията, контраразузнаването и обществената сигурност в столицата са уволнени.

Междувременно бяха идентифицирани двамата бомбаджии комикадзета. Единият е свързваният с „Ислямска държава“ Юнес Емре Алагьоз – брат на Шейх Абдурахман Алагьоз, който през юли се взриви заедно с 33-ма_ души в Суруч. Другият е Йомер Дюндар, също дирен за тероризъм. Двамата пристигнали в Анкара с две коли от южната провинция Газиантеп. Собствениците на колите и още един помагач са арестувани, както и две свързани с ПКК лица, тъй като 9 часа преди касапницата споделили информация в туитър за нея.

Вижте и

Дата: 15.10.2015 00:01
Източник: Труд – стр. 26

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.