Сега четете
Ексшеф на агенцията за инвестиции обвинен заради „златните“ паспорти

Ексшеф на агенцията за инвестиции обвинен заради „златните“ паспорти

Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен за престъпление по служба заради т.нар. златни паспорти – предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура. В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Държавното обвинение изрично подчертава, че делото е образувано по сигнал на депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Разследването е образувано миналия февруари от спецпрокуратурата, но след закриването й е прехвърлено на градската прокуратура. Янев, обозначен в съобщението като Ст. Я., е обвинен, че в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. като изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, „не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ“. Прокуратурата не уточнява какви служебни задължения не е изпълнил Янев. Нито се разбира какво точно от сигнала на ДПС е доказала. Информира обаче, че разследването продължава и предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства.

Вижте и

Миналия февруари ДПС заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за „златни паспорти“ на китайци и руснаци.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.