Сега четете
Ексшеф на агенцията за инвестиции обвинен заради „златните“ паспорти
Тъмно Светло

Ексшеф на агенцията за инвестиции обвинен заради „златните“ паспорти

Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен за престъпление по служба заради т.нар. златни паспорти – предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура. В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Държавното обвинение изрично подчертава, че делото е образувано по сигнал на депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Разследването е образувано миналия февруари от спецпрокуратурата, но след закриването й е прехвърлено на градската прокуратура. Янев, обозначен в съобщението като Ст. Я., е обвинен, че в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. като изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, „не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ“. Прокуратурата не уточнява какви служебни задължения не е изпълнил Янев. Нито се разбира какво точно от сигнала на ДПС е доказала. Информира обаче, че разследването продължава и предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства.

Вижте и

Миналия февруари ДПС заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за „златни паспорти“ на китайци и руснаци.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.