Сега четете
Екзакта: Българинът остава твърд привърженик на ЕС и НАТО

Екзакта: Българинът остава твърд привърженик на ЕС и НАТО

По-голямата част от българите категорично одобряват евроатлантическата ориентация на страната, показва актуално социологическо проучване на агенция „Екзакта“. 71% от анкетираните заявяват подкрепа за членството на страната ни в ЕС, а противниците са 22%.

Най-високо одобрение за членството ни в ЕС регистрираме сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на ДБ, на ГЕРБ, на ПП и на ДПС. Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на „Възраждане” и на БСП.

В същото време 57% от българите одобряват членството на страната ни в НАТО, а неодобрение изразяват 31%. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, и на ПП. Като противници на членството ни в НАТО се заявяват главно избиратели на Възраждане и на БСП, отбелязват социолозите.

Одобрението на българите към членството на страната ни в ЕС се запазва трайно между 71% и 73% през последните три години, а неодобрението нараства леко – с 2% .

Вижте и

Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода 5 до 12 декември 2022 г. и е регулярно национално проучване, като интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.