Сега четете
Еврокомисията ни прати първите 2,7 милиарда по плана за възстановяване

Еврокомисията ни прати първите 2,7 милиарда по плана за възстановяване

Европейската комисия извърши първото плащане за България от 1,37 млрд. евро (2,7 милиарда лева) безвъзмездни средства, след като тя изпълни 22 ключови етапи и цели, свързани с националния план за възстановяване и устойчивост.

Те обхващат важни първи действия за реформите и инвестициите за декарбонизация на енергийния сектор, широкомащабното внедряване на цифрова инфраструктура, реформиране на съдебната система, укрепване на рамката за борба с прането на пари, цифровизиране на публичния сектор, подобряване на съответствието и обхвата на схемата за минимален доход.

Искането на България бе представено в края на август, като Комисията даде положителна предварителна оценка.

Общото финансиране по плана ни възлиза на 5,69 млрд. евро безвъзмездни средства. „Остават още около 9 млрд. лв. Траншовете, които трябва да се получат в следващите години са пет“, посочи вицепремиерът Атанас Пеканов.

Вижте и

Политикът каза, че отхвърлянето на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушение блокира възможността България да поиска второто искане за плащане на стойност 724 млн. евро. Той поясни, че този закон защитава лицата, които искат да попадат сигнали за корупция и неправомерни действия.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.