Сега четете
Днес или в петък Висшият съдебен съвет ще внесе искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор
Тъмно Светло

Днес или в петък Висшият съдебен съвет ще внесе искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви пред журналисти в парламента, че днес или в петък ще внесе във Висшия съдебен съвет новото искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Мотивите Йорданова обеща да коментира след внасяне на искането.

Тя посочи, че на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет ще бъде разгледан и казусът, при който Върховният административен съд върна на съвета първата, внесена от предишния правосъден министър Янаки Стоилов, процедура за прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Не водим война и битка с календара, да се извъртят всички процедури, каза Йорданова и допусна възможността двете преписки да се движат отделно, но да бъдат разглеждани на едно заседание на ВСС.

Правосъдният министър изрази надежда скоро в парламентарната правна комисия да влязат предложенията за промени в Закона за съдебната власт.

Йорданова участва на заседание на правната комисия в НС.

До седмица – две в правната комисия към парламента влизат процедурите за избор на членове на Конституционния съд и Инспектората към Висшия съдебен съвет, каза председателят на комисията Милен Митев в началото на днешното й заседание. Депутатите изслушват министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Тя припомни какви са предложенията за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Вижте и

Йорданова заяви, че само след дни депутатите ще имат възможността да дебатират над предложенията за промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриването на двете институции.

Обсъждаме различни хипотези за промени в закона за борба с корупцията. Коалиционните партньори работят по определени текстове, обясни Йорданова. Тя посочи, че се работи по промени в НПК, както и по текстове, които касаят контрола, искането и начина за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Министърът посочи, че е получила четири решения от бюрото за контрол на СРС, в които е записано, че необосновано прокуратурата е искала прилагането на този способ.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.