Сега четете
Депутатите не подкрепиха кабинета „Габровски“

Депутатите не подкрепиха кабинета „Габровски“

Парламентът не подкрепи кабинета „Габровски“ при две поредни гласувания, ккто се и очакваше.

За приемането му дадоха глас 113 депутати, а 125 бяха против. Въздържали се нямаше. Същото разпределение на гласовете се получи и при прегласуването, с което процедурата бе прекратена. Това означава, че сега трябва да се премине към втория мандат за съставяне на правителство, който по право трябва да отиде при формацията на Асен Василев и Кирил Петков, като втора по големина политическа сила.

Изборът протече при взаимни обиди, обвинения в липса на здрав разум и кражби, както и при откровени заплахи. В понеделник Габровски предложи състав на кабинета, който направи впечатление с фигури от правителствата на Пламен Орешарски и Бойко Борисов. Подкрепа му обещаваха само герберите, както и ДПС.

Пред депутатите кандидат-премиерът представи като свои приоритети целите, записани в програмната декларация, която герберите разпространиха от негово име преди няколко дни. Тук влизат: разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки; постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието и борбата с корупцията; възобновяване на усилията за приемане на България в Шенгенското пространство; подготовка за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 г.; постигане на енергийна независимост; ускорена модернизация на въоръжените сили.

„България не е просто на кръстопът, а пред пропаст. Моето желание бе да се откъснем от тясно партийното и конфронтацията, и да се премине към тясно експертното и професионалното .България има нужда от работещо правителство и работещ парламент. Това е най-сигурната антикризисна мярка“, заяви Габровски пред народните представители. И ги предупреди, че ако пропуснат шанса за това, който имат сега, ще оставят страната „в ръцете на случайността и задкулисните договорки“. Кандидат-премиерът разказа пред пленарната зала и известната притча за цар Соломон, който разрешил спора между две майки за едно дете, макар и да не се разбра какво точно отношение има към политическата криза. „Нека любовта към България днес надделее“, обърна се Габровски към депутатите.

На трибуната го последва Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати. Тя похвали проектокабинета като „послание за необходимост от компетентно управление“, което „не отваря нови рани в обществената тъкан, а ще се опита да лекува старите“. „Днес ще подкрепим истински, а не въображаем А отбор на България“, декларира Атанасова.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ започна витиевато – разкритикува ГЕРБ-СДС, че не е положила достатъчно усилия, за да осигури широка подкрепа за проектокабинета. По думите му, най-лесно в тази ситуация за ДПС е да отхвърли предложеното правителство, което би довело до нови предсрочни избори. „Ние от ДПС смятаме, че нямаме право на това … Съдбата на държавата ни изисква своите компромиси. И ние правим огромен компромис. Искаме да дадем шанс кризите да бъдат разрешени. Нямаме право на друго поведение“, описа мотивите на партията си Карадайъ. Той предупреди, че се намираме в „критична точка на историята на страната“, и призова колегите си депутати да бъдат „смирени в името на по-висши цели като бъдещето на страната“.

Вижте и

„Виждаме как за пореден път, когато очаква тежък мач, г-н Борисов отказва да излезе на терена“, констатира в отговор Андрей Гюров, който води депутатите на ПП. Този отказ, според Гюров, означава, че няма кой да носи политическа отговорност за проектокабинета. Той припомни печалната история на т.нар. експертни правителства – като кабинетът „Беров“, запомнен с възхода на криминалните групировки и безразборното раздаване на банкови лицензи, и кабинетът „Орешарски“ с фалита на КТБ и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той прогнозира, че местните избори през 2023 г. са голямата задача на правителството на Габровски, за да може „статуквото да запази своите феодални владения“.

Ангажиментът на Габровски за еврозоната пък предизвика гнева на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Имаме сериозни и непреодолими вътрешни и външнополитически разминавания (с кандидат-премиера – бел.а.)“, заяви той. И използва случая, за да заяви, че няма да подкрепи и нито едно друго предложение за правителство в настоящия парламент. По думите му, различията между ГЕРБ-СДС и ПП например са по-скоро личностни, а не идеологически. „Новите избори са решението и изходът от политическата криза. Един насилен кабинет само ще я задълбочи“, смята националистическият вожд.

БСП също отказа подкрепа за проектокабинета. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че пред политиците стоят две задачи – да продължат борбата с паралелната държава и да преведат България през кризите. Според Нинова възможностите за постигане на тези задачи са във втория и третия мандат за правителство. Тя заяви готовността на левицата да участва в разговори в рамките на тези мандати.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.