Сега четете
Денков: ПП ще предложи кабинет само при одобрена от НС програма

Денков: ПП ще предложи кабинет само при одобрена от НС програма

ПП ще предложи състав на правителство, ако мнозинството в парламента постигне съгласие около обща програма. Това обяви кандидат-премиерът на формация Николай Денков пред президента Румен Радев, който тази сутрин му връчи официално мандат за кабинет.

Това ще бъде вторият опит за съставяне на правителство. Първият се провали, след като излъченият от ГЕРБ-СДС Николай Габровски не събра необходимата подкрепа. Денков разполага със 7 дни, за да се справи със задачата.

Преди празниците ПП организира дискусия върху общи програмни приоритети с участието на БСП, ДБ и БВ. В разговора не се включиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Резултатът от обсъждането беше, че ПП ще внесе в парламента програмна декларация, за която ще очаква подкрепа от останалите политически сили. Успехът на въпросната декларация ще предопредели и съдбата на връчения на Денков мандат.

Днес претендентът обяви, че трябва да се направи „всичко, което е необходимо“, за да има страната правителство. „Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми“, посочи Денков пред държавния глава.

Вижте и

Той напомни за състоялата се дискусия около програмните приоритети, в която обаче са се включили само ПП, БСП, ДБ и БВ. „Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат в този процес, защото имаме нужда от това“, заяви кандидат-премиерът. Така показа, че не се отказва да търси подкрепа и извън традиционните партньори на ПП. Не спомена обаче конкретна формация, към която са насочени надеждите му.

Проектът на декларацията ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание. За да спази 7-дневния срок за мандата, ПП трябва да вкара документа в пленарната зала още тази седмица. Ако проектът получи подкрепа от мнозинството, Денков ще се върне при президента със списък с предложения за министри. Но ако не стане така, ПП ще приеме, че парламентът няма да подкрепи приоритетите и ще върне мандата неизпълнен.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.