Сега четете
Демерджиев: Все повече криминално проявени от Европа ще идват у нас

Демерджиев: Все повече криминално проявени от Европа ще идват у нас

Днес подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи в Народното събрание. Те съдържат проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодек в частта му по член 279 – 281, който касае трафика на нелегални мигранти. В този законопроект предлагаме завишаване на наказанията, предприемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Малко по-рано и БСП съобщи, че внася подобен проект, а ГЕРБ обеща да го подкрепи.

Той посочи, чецелта е да бъде подпомогнато МВР в борбата си с последните прояви на нелегалния трафик, ефективната защита на служителите на МВР, защото в този трафик са се включили лица от всякакви националности. Аналисът на МВР сочи, че причината са ниските наказания на този вид престъпност у нас и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този трафик. Докато това не се промени, ежедневно ще се борим с такива прояви ивсе повече лица от криминалния контингент на цяла Европа, ще се занимават с това в България“, посочи Демерджиев.

От около 2480 осъдителните присъди, ефективните присъди са 158. Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема условна присъда са получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи. МВР не може да бъде оставено само, в Народното събрание има трима бивши вътрешни министри и разчитам на помощ за МВР.

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е придвижена към президента, той ще взема решение за нея, допълни вътрешният министър и добави, че разглеждането на оставката на зам.-главния секретар на МВР е в неговите ръце и министърът вече е провел среща с него. След като вземе решение, ще бъде оповестено публично.

Вижте и

По думите на Демерджиев имаме над 4 пъти завишен натиск на границата. Хората, които се пропускат във вътрешността на страната са много по-малко, отколкото се пропускаха преди това, въпреки завишения външен натиск. За да влезем в Шенген ние не трябва да допускаме т. нар. вторична миграция. т. е тези хора, които са проникнали у нас, не могат да продължават пътя си към други държави-членки. Едва в последните месеци МВР прави необходимото тези лица да бъдат задържани и настанявани в съответните центрове. Ако ние не правим това, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген.

Вътрешният министър каза още, че автомобилът, превозвал мигранти, които в сряда полицията задържа, се е движил в тунел „Траянови врата“ с 200 км/ч без да бъде преследван.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.