Сега четете
ДГБ започва консултации за Президент

ДГБ започва консултации за Президент

wpid-dbg-nas-syvet-bansko-26-270316.jpg.jpgДБГ започва консултации за обща кандидатура на Реформаторския блок за президент

Националният съвет на „Движение България на гражданите“ даде мандат на ръководството на партията да започне консултации за издигане на обща кандидатура за президент от името на Реформаторския блок. Структурите на движението имат едномесечен срок да предложат своите виждания за профила на кандидата. Това беше едно от решенията на Националния съвет на ДБГ, който се провежда през уикенда в Банско.

ДБГ препотвърждава ангажимента си към меморандума между РБ и ГЕРБ за ускоряване на реформите в ключови сектори, като поставя акцент върху борбата с корупцията, образованието, здравеопазването, енергетиката и електронното управление. Националнитя съвет на ДБГ подкрепя проекта на антикорупционния закон и призовава за решителни мерки за борба с корупцията, се казва още в решението на форума.

Органът възложи изготвянето на проект за начина за провеждане на Националното събрание на ДБГ, както и концепция за развитие на устава, които да бъдат предложени на Националния съвет на следващото му заседание, тъй като по устав през 2016 година ДБГ трябва да проведе свое редовно Национално събрание.

В изказването си пред Съвета вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева посочи, че хората в залата – кметовете, общински съветници, общински председатели на ДБГ, както и депутатите, са тези които провеждат истинските реформаторски политики – без показност, с упорство и според ангажиментите, поети към избирателите на РБ и в управленската програма.

Всеки, подкрепен от нас за управленска роля, трябва да е наясно, че имаме задачи в секторите на образованието, антикорупцията, икономиката, изборните правила, администрацията, електронното управление, енергетиката. Държим реформите да не са фасадни, а с истинската дълбочина, която хората очакват, каза още Кунева.

По отношение бъдещето на Реформаторския блок, тя беше категорична, че ДБГ залага на  консолидиране на Блока. Ако друг иска нов политически проект, нека да си го прави, но не може да ангажира РБ през присъствие и блокиране на решения. Ние имаме работа за вършене по програмата на РБ и не можем да губим нито нашето време, нито това на държавата, заяви още тя.

На Националния съвет също така бе представена информация за приемането на нови членове и за новоучредените младежки организации на партията в цялата страна.

––––––––––––––

Решения на Националния съвет

Националният съвет на ПП „Движение България на гражданите“ реши:

1. Дава висока оценка на изготвения между РБ и ГЕРБ меморандум за ускоряване на реформите в ключови сектори, с акцент борбата с корупцията, образованието, здравеопазването, енергетиката и електронното управление. Възлага на Изпълнителния съвет и на членовете на парламентарната група да изпълняват мерките, заложени в него и да изискват от другите изпълнение на ангажимените, посочени в меморандума.

Вижте и

2.  Дава на мандат на Изпълнителния съвет на ДБГ да започне разговори за издигане на обща кандидатура за президент от името на Реформаторския блок. Възлага на областните координатори и общинските председатели на партията в едномесечен срок да предложат своите виждания за профила на кандидата.

3.  Изразява категорична подкрепа за Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и отнемане на незаконно придобито имущество и призовава за решителни мерки в борбата с корупцията.

4. Възлага на Изпълнителния съвет на ДБГ на следващото заседание на Националния съвет да внесе предложения за график на общински събрания за избор на делегати и норма на представителство с оглед провеждането на редовно Национално събрание на партията, както и да представи концепция за развитието на устава на движението.

5. Избира за временно изпълняващи длъжността общински председатели на Панчарево, Стара Загора, Брезник и Трекляно съответно Михаил Мънков, Боряна Карамихова, Йоана Теофилова и Огнян Тинев.

Пресофис, 27 март 2016 г

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.