Сега четете
Гълъб Донев: Няма бг следа във взрива на Кримския мост

Гълъб Донев: Няма бг следа във взрива на Кримския мост

България няма съучастие в подготовката на взрива в Кримския мост. Няма и такова отправено официално обвинение от руската страна. Това коментира пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

Той допълни, че още в неделя е разпоредил на ДАНС да започне проверка на маршрута на камиона след публикации в медиите, че маршрутът му е свързан с България. Това се изяснявало от съответните органи. Малко по-рано днес стана ясно, че проверка извършва и прокуратурата, като се е самосезирала по медийни публикации.

„Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост“, написа в Туитър Иван Гешев и добавя: „България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани“.

„България е на кръстопът, преминават много камиони и товари, така че нека да изчакаме резултатите от проверката. България не се посочва като намесена във взрива, свързана е единствено като точка в маршрута. Всички документи, с които разполагат митническите власти и органите ва МВР ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компетентните органи“, допълни Донев.

Служебният премиер призова медиите да се отнасят отговорно към ситуацията, защото преекспонирането е опасно за националната сигурност. Като пример посочи факта, че в действителност няма версия за „българска следа“ в случая, а това словосъчетание присъства единствено в медийни публикации.

Вижте и

Повод за реакцията на българските политици и държавни служби станаха думите на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, цитиран от световните агенции, който докладва на Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, тръгващ от България.

В същото време украинският посланик в София Виталий Москаленко заяви, че на всички е ясно, че няма българска следа по случая с експлозията на Кримския мост.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.