Сега четете
Говори кмета: Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевград
Тъмно Светло

Говори кмета: Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевград

Кметът Иван Гавалюгов участва в рубриката “Говори кмета“ на Любословие.бг. На живо той коментира актуални теми и проблеми, с които се сблъсква ежедневно в своята работа. Темата за предстоящи съкращения в държавната администрация също не бе подмината от водещия Андрей Велчев – главен редактор на сайта.

Ето какво заяви кметът Гавалюгов, помолен да коментира изказването на съпредседателя на “Продължаваме промяната“ Асен Василев, че бъдещото правителство има намерение да съкрати 30 000 души от държавната администрация до край на 2022 година:

При всички положения трябва да има някакъв принцип, конкретна причина и направен анализ. Оптимизацията и повишаване на активността минават и през съкращаване на административния апарат. Това е безспорно. Дали ще е с 5, или с 15%, ще покаже анализът. Според мен не би трябвало да се слага конкретна цифра или процент в случая и ние, дето се казва, да го гоним, защото е поставена такава задача. Категорично трябва да се оптимизира всяка една структура, включително в общинските администрации. И в това няма нищо лошо. Необходимо е обаче да се даде алтернатива на хората, които ще бъдат евентуално съкратени – къде биха могли да започнат работа, като за това може би трябва да се проведе комуникация с частния сектор, за да не се окаже, че ги съкращаваме и ги оставяме сами да си търсят работа.

В България има не малко работа, особено за тези, на които им се работи. В Ботевград например безработицата е само и единствено доброволна. В нашия град има дори дефицит на работна ръка, грубо казано. Затова има и “внос“ на работна ръка от съседни общини и области. Над 2 000 души ежедневно пътуват от други населени места за работа в производствените предприятия в Ботевград. Има постоянно търсене на работници, особено от големите предприятия, и не толкова квалифицирани. Така че, хипотетично, едно съкращаване, в администрацията на Ботевград например, убеден съм, че тези хора още на другия ден ще си намерят не по-лошо платена работа.

Отговаряйки с малко повече конкретика, гледам положително на тези намерения, като част от процеса на оптимизиране на разходи. Всяка една частна фирма, по същия начин и държавната администрация би трябвало да разсъждава – колко служители са ни необходими за да бъде извършена максимално качествено определен тип работа. В частния сектор нито един собственик не би си позволил прекомерно раздуване на щата, бил той административен или производствен, защото, най-общо казано, за всеки работник трябва да имаш не по-малко приход от разхода за него.

Респективно в администрацията, тъй като се работи с публичните средства, генерирани от данъците на хората, ръководителите някак си не гледат точно по този икономически обоснован начин, назначавайки служители в съответната администрация. Някои го правят, защото правят  услуги, гарантират си някакви гласоподаватели – изключително порочна и често срещана практика и един много сериозен, и основен, може би скрит аргумент, при раздуването на щата в една публична администрация.

Вижте и

Най-общо казано, изпълняване на различни политически ангажименти и т.н. Така че от тази гледна точка това не е ефективен начин за управление на една администрация. Големият щат не означава качествено предоставяне на услуги. В този смисъл аз съм за съкращаването на тези неефективни структури и служители. Като данъкоплатец не бих имал нищо против в публичната администрация да работят по-малко хора, но по-добре платени и по-добре мотивирани, предоставящи по-качествени услуги.  Защото съкращаването на администрацията, от една страна, би дало възможност за повишаване на заплатите в публичния сектор, което ще направи съответната позиция по-атрактивна. Респективно хора, които казват, че в публичния сектор заплатите са по-ниски, а в частния – по-високи,  някак си отхвърлят възможността да работят в администрацията заради по-ниското заплащане.

Дигитализацията и предоставянето на електронни услуги е друг мотив и естествена причина, налага се и би трябвало да я въведем. Това е една болна тема, върху която ще има акцент, тъй като вицепремиер ще отговаря конкретно за въвеждане на електронното управление. Дигитализацията неминуемо ще доведе до съкращаване на служители в съответните администрации.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.