Сега четете
Германска телевизия: България е на мушката на Брюксел, Борисов не смее да се покаже пред журналисти

Германска телевизия: България е на мушката на Брюксел, Борисов не смее да се покаже пред журналисти

От месеци България – член на ЕС, е на мушката на Брюксел и заради „значителните предизвикателства”, пред които е изправена независимостта на съдебната система – така започва репортаж на телевизионния канал „Дас Ерсте” (Das Erste), който е част от германската обществена телевизия АРД, предаде агенция БГНЕС.

Колко брутално в действителност може да изглеждат тези „предизвикателства” обяснява един съдия. И това е нещото, което предизвиква гнева на много българи. В репортажа се разказва за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който от години критикува българската съдебна система – прекалено малко контрол, прекалено много политическо влияние и свръхсилен главен прокурор начело. Той (главният прокурор) сам определя кой да бъде наказателно преследван и кой не. Това му дава неограничена власт и възможност за политическо влияние. За България това означава, че главният прокурор не пази хората от престъпността, а напротив, пази политическите и икономическите си приятели и преследва онези, които не са му удобни.

Тази критика е опасна. Панов е заплашван от години. Преди служебно заседание маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречват пътя и му отправят заплахи. Панов разказва и за случай, при който са развинтени част от болтовете на колелата на служебния му автомобил. Той докладва за случая на НСО, които са проверили колата. В крайна сметка в доклада е посочено, че болтовете са се развили заради многото завои. „Оттогава не пътувам вече със служебен автомобил”, споделя съдията.

Междувременно главният прокурор не изглежда впечатлен от протестите: „Елате по-близо и се покажете!”, обръща се той към своите опоненти. На въпроси на журналисти не отговаря, се подчертава в репортажа. Премиерът Борисов също не е готов за интервюта. Той публикува лично видеоматериали в своята страница във Фейсбук. А при такива изяви присъствието на журналисти не е желателно. Телевизията показва кадри от посещението на Борисов в Лесидрен и изказването му, че „животът ще се подобри, след като бъде пусната магистрала Хемус”. „Вашата подкрепа влиза в противоречие с мнението на социолозите. Но те са червени и техните прогнози никога не се сбъдват”, цитира медията изказването на българския премиер.

Вижте и

Протестиращите за първи път чувстват, че ЕС ги възприема сериозно. Той прие доклад за върховенството на закона, в който коментира проблеми с корупцията и независимостта на съдебната система. Управляващата партия на премиера Борисов интерпретира доклада по съвършено различен начин: „Европейската комисия оценява усилията на правителството в борбата с корупцията и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем“. За организаторите на протестите проблемът продължава да бъде правителството. Единственият шанс за страната са нови избори и при това незабавно. „Целта на правителството е някак си да остане на власт до следващите избори, за да могат да ги манипулират. Ние правим всичко възможно да предотвратим това и да имаме наистина честни избори”, казва един от организаторите Велислав Минеков.

За да усили натиска си срещу българското правителство, ЕС трябва да обмисли възможността да замрази европейското финансиране, казва Даниел Фройнд, който е в София в качеството си на представител на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Демонстрантите ще продължат да протестират всеки ден, в цялата страна, докато правителството на Борисов подаде оставка. В интервю за телевизията Фройнд казва, че гневът на българите е напълно разбираем. Според него, по улиците на София корупцията може да бъде видяна „буквално на всеки ъгъл”. Той разказа, че е разговарял с журналисти, които са бити от полицаите така, че е трябвало да потърсят лекарска помощ. Според него, предложението на германското председателство на ЕС за санкции в случай на нарушаване на принципа на върховенство на закона няма да получи политическа подкрепа и за целта е необходимо да бъде въведен действащ механизъм.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.