Сега четете
ГЕРБ ще прави кабинет на малцинството начело с Борисов

ГЕРБ ще прави кабинет на малцинството начело с Борисов

imgresФормулата, по която ГЕРБ избра да управлява, е правителство на малцинството начело с Бойко Борисов, подкрепа за което ще се търси от всички останали 7 партии в новия парламент. Това е изпробваната схема от предишния управленски мандат на ГЕРБ, когато правителството на Борисов тръгна с подкрепа на тогавашната Синя коалиция и „Атака“, а след тяхното отдръпване си набави мнозинство с депутатите на РЗС и междувременно напуснали атакисти.

„Ще проведем разговори при нас и публично. Ще започнем от най-голямата партия и ще стигнем до последната”, заяви на пресконференция в понеделник зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова след заседанието на Изпълнителната комисия на партията.

Логично би било да се започне от Реформаторския блок (РБ), но това няма да се случи, заяви на пресконференция в понеделник зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова. Причината е поставеното от РБ условие нито един от досегашните министър-председатели, включително Борисов, да не заема премиерския пост, тъй като всички те са представители на статуквото. Когато дойде техният ред, тогава сме готови да чуем и техните условия, каза Бъчварова.

Единственият компромис, който ГЕРБ ще направи, е да направят кабинет на малцинството, за което ще се опитат да постигнат максимална подкрепа до 120 депутати. Всичко под 110 депутати ще е рисковано, добави Бъчварова.

ГЕРБ, които печелят изборите с 32.66%, но ще имат само 85 депутати при необходимо мнозинство от 121, ще водят разговори с останалите партии според изборните резултати, което означава, че първи ще са БСП и ДПС. ГЕРБ казаха, че няма да се коалират с тези две партии, нито с някоя от останалите.

Условията на ГЕРБ са при разговорите да се не поставят условия за това кой какъв трябва да става или не трябва да става, каза зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

В понеделник сутринта, преди заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, Румяна Бъчварова каза пред Нова телевизия, че ще търсят подкрепа за съставяне на правителство от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Тя определи тези две формации като ”по-дясностоящи”, но уточни, че пред съюза с РБ има пречка и тя е партията на Касим Дал.

„Категорично не желаем да участваме в едно общо управление с „България без цензура“ и с ДПС. БСП са основният ни политически опонент“, допълни Бъчварова.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви още преди изборите, че са готови да дадат не 100, а 300 толеранс на новия кабинет заради трудните реформи, а в нощта след вота заяви, че задължително трябва да се реализира първият проучвателен мандат на ГЕРБ, защото иначе ще последва криза.

Открито желание да дадат рамо на бъдещото правителство „Борисов“ изразиха в понеделник коалицията на Николай Бареков „България без цензура“, партията на Георги Първанов АБВ, готовност за преговори по програмни приоритети изрази и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

При тази навалица от желаещи да подкрепят правителството му, Бойко Борисов няма да има нужда от 23-те депутати, колкото се очаква да има Реформаторският блок, който обаче не е изключено да се разцепи заради разминаването между партиите в него дали на всяка цена да подкрепят лидера на ГЕРБ или да си държат на обявения преди изборите меморандум, че той не трябва да е премиер.

Не само ГЕРБ, но и останалите партии декларират самоотвержено как ще преговарят само за политики.

ГЕРБ настояха за прозрачни преговори, а всички участници да изчистят своите намерения, преди да започнат разговорите.

Томислав Дончев посъветва останалите партии „приятелски“ да си изчистят исканията.

„Като елемент от преговорите считам за безпринципно да се вкарват в условията предварителни заявки…Големият трябва да прави по-малко компромиси, по силата на това, че зад него стоят повече български граждани. Правейки компромиси, да не да се превърнем в един голям компромис. Компромисът не може да води до самоубийство. Правейки безпринципен компромис, това означава да предадем всички“, каза още той.

„Ще направим всички възможни усилия да се разберем по политическите въпроси с всички политически сили. Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили“, подчерта Румяна Бъчварова, която бе началник на кабинета на Борисов при първия му премиерски мандат.

Вижте и

Тя уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на изборните резултати.

„Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващия министър-председател са неприемливи за нас. Тяхното предложение за нас е всъщност опит за възстановяване на задкулисието в държавата. Те ни предлагат трета кандидатура, което по същество е искане за възстановяване на модела на кабинета „Орешарски“, каза Бъчварова.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев междувременно повтори, че Реформаторите няма да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов, „защото много често ставаме свидетели как си променя мнението. Той каза, че ако няма 120 депутати, няма да формира правителство, после каза 115, после 100, после вдигна на 110. Кризата на доверие се решава с това да не се лъже. Очакваме премиер да не е Борисов и инициатива от тяхна страна”. ГЕРБ имат успешни политици, които могат да бъдат в ролята на премиер, смята Кънев.

„Можем да поучим парламентарна подкрепа по някои секторни политики. Ние ще бъдем ясни и няма да правим компромис на всяка цена да участваме в управлението, заяви Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще обяви своите приоритети и позиции, от които не може да отстъпи. ”След това ще се опитаме да потърсим подкрепа за основните ни политически тези и на каква цена можем да я получим“, каза Бъчварова. „Въпросът не е колко души ще съберем за подкрепата на това правителство, а каква политика ще правим оттук нататък, ще минираме ли възможността за дясноцентристко управление, или ще правим едно компромисно управление, което ще закрепи положението до следващите избори“, обясни тя.

От думите й се разбра, че ГЕРБ ще провежда само неформални преговори с другите партии, докато не получи официално мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на пресконференцията, но бе забелязан от журналисти в централата на партията по анцуг и маратонки.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.