Сега четете
Ген. Радев отправи директно предизвикателство към Борисов

Ген. Радев отправи директно предизвикателство към Борисов

ruren radevЩе победя Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент, обяви утвърденият от БСП кандидат-президент ген. Румен Радев, бивш командващ на Военновъздушните сили, чиято кандидатура ще бъде издигната от инициативен комитет. В интервю, дадено пред бТВ в сряда, той отново повтори тезата си, че решил да се кандидатира за президент не защото получил покана от лидера на БСП, а защото се възмутил от коментарите на министър-председателя по повод номинацията.

“Взех окончателното решение да се кандидатирам за президент, след като на 2 август премиерът започна да тълкува причините за моята оставка и каза от Граф Игнатиево какво е състоянието на Военновъздушните сили“, заяви генералът. Той допълни, че обаждането на лидера на БСП Корнелия Нинова с предложение да бъде издигнат за държавен глава го е шокирало, тъй като той не я познавал.

Поканата по телефона дошла ден преди да пусне рапорта си за напускане. „Никога не съм познавал тази жена преди, тя ми се обади и каза, че името ми се върти из техните структури. Завари ме на работното си място. Аз от две години водя една борба, нееднократно издигах глас за оцеляването на авиацията, за достойнството на хората за тази авиация”, посочи генералът. „Помните, че аз подадох оставка и октомври 2015. Явно хората са видели в мое лице човек с кауза”, коментира той по повод изненадващото издигане на кандидатурата му, при положение, че беше слабо позната фигура в обществото.

Инициативният комитет е отворена врата за АБВ, но няма да ги сватосвам с БСП

Радев напомни, че е бил поканен от БСП, а кандидатурата му е била приета и от АБВ. Според него с издигането му от инициативен комитет се оставя отворена врата за партията на Георги Първанов да го подкрепи.

Имах условие да не бъда въвличан в междупартийни войни, не приемам позицията да „сватосвам” тези партии. Така Радев коментира разрива в отношенията между БСП и АБВ и оплакването на лидера на АБВ Георги Първанов, че генералът не отговарял на телефонните му обаждания.

Поддържал съм връзки с хора от АБВ, ще се радвам на подкрепата им, каза още Радев.

„Всички разбраха, че моята кандидатура е от БСП, но ще е издигната от инициативен комитет. Това може да го приемете като една стратегия за привличане на всички българи, които искат да променят статуквото”, допълни той.

Генералът подчерта, че не е бил политически ангажиран преди да дойде поканата от БСП.

Радев коментира, че няма значение кой ще е опонентът му от ГЕРБ, защото би могъл да победи и Бойко Борисов.

Румен Радев каза, че се “забавлява“ с твърденията на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева, че е кандидатура на оръжейното лоби и бившите тайни служби. Според него Дончева свири на разстроена цигулка и е пример за безотговорно политическо говорене. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък трябвало да подаде оставка отдавна.

Има срастване на партия и държава, нужен е коректив

Говорейки за фигурата на президента, генералът в оставка посочи, че държавният глава трябва да е коректив на властта, защото в момента има срастване на партия и държава. В България липсва разделение на властите. „Една партия контролира изпълнителна, законодателна и влияе на съдебна власт. Президентът трябва да е този коректив. Той трябва да е независим“, каза генералът.

Той поясни, че няма амбиции за увеличаване на правомощията на държавния глава, както иска Георги Първанов.

Радев смята, че кампанията за президент до момента е обидна за хората. „Партията-държава не издига свой кандидат, а слогани“, аргументира се кандидатът на БСП. За сегашния президент, той каза, че Росен Плевнелиев е положил старание, но като че ли се е оттеглил предварително от поста и няма търпение да му свърши мандата.

Не съм лъгал премиера, че не се занимавам с политика

„Не съм излъгал Борисов. През октомври, когато подадох оставка, той ме пита дали действам под политически натиск, аз му казах, че с политика не се занимавам“, каза Радев. Той напомни, че миналата есен премиерът го е убедил да остане на поста си с поети ангажименти за ремонт на самолетите МиГ-29 и стартиране на поръчката за нови изтребители.

Той продължи с критиките си към решението България да прибегне към помощта на други страни от НАТО за охраната на въздушното си пространство, което бе основен да подаде оставката си от армията в деня, в който БСП официално го номинираха за президент. Обясненията му остават противоречиви, тъй като от една страна приемал да има такава съвместна охрана, но не приемал да е платена, какъвто договор според него бил подготвен с Полша.

Вижте и

Съвместната въздушна охрана е добре за България, стига да не си плащаме

„Имаме една странна концепция за еър полисинг. Ставаме единствената държава в НАТО, която има собствена авиация, а кани други държава срещу заплащане. Проблемът е, че концепцията е инициирана от български зам.-министър на отбраната и одобрена от български министър, а не е наложена отвън“, каза Радев.

Той се постара да отхвърли каквато и да е своя отговорност за състоянието на бойната авиация: „Нееднократно съм изразявал несъгласие, писал съм множество докладни за подобрение на българската авиация. Миналата година Бойко Борисов ме убеди да не напускам с ангажимент да има повече пари за МиГ-29 и за българските ВВС. Всичко това е огромно протакане. С Полша имахме например договор за шест двигателя, който се точи вече години. Авиацията е оставена в наши ръце, на наша отговорност”.

„През 2008 г. няма как да съм знаел какво ще става с двигателите за Полша, от мен не е зависело абсолютно нищо”, продължи той. После припомни, че в България пристигат американски ВВС, които ще бъдат тук една седмица и ще охраняват българското въздушно пространство съвместно с български пилоти, като това няма да ни струва нищо.

„Винаги съм твърдял, че съвместната охрана е добре за България, това означава повече сигурност и подготовка. Но почнем ли да си плащаме това, не е на добре”, коментира ген. Радев.

Попитан къде ще е първото му задгранично посещение, ако бъде избран за президент, в Брюксел или Москва, той отговори: „Разбира се, че в Брюксел“.

Относно разпространената в интернет снимка, на която държи жена за ръка, Радев каза: „Шумно афишираната ми любовница е законната ми съпруга. Бившата ми съпруга е прекрасна майка и човек, споделяме отговорността за децата“.

Ако не спечели президентските избори Румен Радев има планове, които не са свързани с политиката.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.