Сега четете
Генчовска: Петков обеща на еврокомисаря Вархеи да свали ветото за Северна Македония

Генчовска: Петков обеща на еврокомисаря Вархеи да свали ветото за Северна Македония

Министър-председателят Кирил Петков е поел ангажимент до края на френското председателство да свали ветото за започване на преговори на РС Македония за ЕС. Това е станало по време на среща с еврокомисаря Оливер Вархеи, съобщи външният министър в оставка Теодора Генчовска.

„Това беше моята първа среща с еврокомисаря Оливер Вархеи. На срещата присъстваха 7-8 души от екипа на МВнР и както на всички срещи беше изготвена паметна бележка от тази среща. Тази паметна бележка е открита и потвърждава точно това, което поставихте във вашия въпрос“, заяви министър Генчовска, отговаряйки на въпроса на Костадин Костадинов дали Вархеи е споделил пред нея, че в разговора си с Кирил Петков на 17 февруари, българският премиер е поел ангажимент да вдигне ветото за РСМ до края на френското председателство, т.е. до края на юни.

По-рано Генчовска каза, че не е запозната с документа, който премиерът Кирил Петков е внесъл днес в Министерския съвет.

„Не съм запозната с проекта на МС, поради това, че бях извикана на изслушване. Нямам информация този проект да е бил изпратен за предварително съгласуване в МВнР, както и самият текст на документа“, каза Генчовска.

Тя заяви, че на днешното заседание на МС, на което не присъства, МВнР са представили Рамкова позиция за предстоящото заседание така, както изисква закона и така както е съгласувано с всички останали министерства.

„Не знам как ще протича тази процедура през Комисията по външна политика и какво се цели“, каза Генчовска и добави: „Има процедура, внася се доклад, ако има нужда от промяна на Рамковата позиция, от промяна на Декларацията на НС. Процедурата е ясна на всички вас“.

Вижте и

„Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие докато се обсъжда в НС. Ако има отрицателно решение, автоматично да се дава отрицателен отговор. По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония и тази тема трябва да бъде решена изцяло от народните представители“, подчерта премиерът Кирил Петков в началото на заседание на Министерския съвет.

По време на изслушването в Народното събрание, което трябваше да бъде първоначално закрито, Генчовска каза, че министър-председателят Кирил Петков е изпратил предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.