Сега четете
Генерал или генерал? Надцакването с номинациите за президент започна!

Генерал или генерал? Надцакването с номинациите за президент започна!

borqna-dimitrovaЩе има ли битка генерал срещу генерал на президентските избори тази есен? Досегашният шеф на ВВС Румен Радев е най-спряганата кандидатура от страна на БСП. Миналата седмица пък премиерът Бойко Борисов намекна, че може и самият той да се кандидатира на президентските избори.

„В началото на лятото в центъра на вниманието бяха жените президенти, сега като че ли на масата са сложени генералите президенти”, коментира Боряна Димитрова, социолог в „Алфа рисърч”.
„Името на генерал Радев се появи като компромисен общ знаменател между търсеното обединение в ляво. Това е една фигура, която не попада под ветото на двете партии. Все пак ми се струва, че две неща може да минират тази кандидатура”, коментира социологът.

По думите ѝ това е кандидатура на Корнелия Нинова, но публично беше лансирана и се припознава много силно от Георги Първанов именно като негова кандидатура.
„Знаем колко силна е ревността в БСП, кандидатурата да не идва от по-малкия партньор. Това е един от евентуалните препъни камъни – да бъде убедена БСП, че това е автентична кандидатура на БСП, а не просто подкрепена от БСП”, коментира Боряна Димитрова.

„Имам предвид взимането на един външен човек, лансиран като експерт в своята област. Много малко знаем за генерал Радев. Когато не си бил в рамките на дадена партия, когато не си израснал, винаги тегне съмнението в една кризисна ситуация”, коментира социологът.

По думите ѝ в голяма част от обществото има съмнение дали армейските генерали трябва да влизат в политиката.

„Българинът обича своята армия, своите бойци. И генералите си тежат на мястото в армията. Генералите в политиката раждат доста сериозна несигурност, опасения”, коментира Димитрова.
Според нея има и разлика в това, когато влизат в политиката като кмет, както е при премиера Бойко Борисов, и когато тръгваш направо към президентския пост.

Вижте и

„Една номинация на Борисов за президент има няколко безспорни електорални плюса. Той е лидер на най-голямата партия, съответно с висока подкрепа. Има възможност да събира подкрепа на по-голяма част от българите, отколкото за ГЕРБ. Показал е и своите качества”, заяви Димитрова.
Рисковете обаче се състояли в това, че евентуалният избор на Борисов за президент отваря пътя на три вида избори – за нов лидер на ГЕРБ, нов министър-председател, може да отвори пътя и за нови парламентарни избори.

Нова телевизия, „Здравей, България“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.