Сега четете
 В навечерието на Великден – за вярата и опрощението
Тъмно Светло

 В навечерието на Великден – за вярата и опрощението

boiko_borisovГост: Интервю с Бойко Борисов, министър-председател

Всеки ден правим компромиси, но що се касае за тази седмица – има една много хубава постановка “Много шум за нищо”, каза в студиото на “Денят започва” премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за цената на компромиса за ГЕРБ при гласуваните изменения в изборното законодателство. Той подчерта, че не е допуснал “да се пипа” Кодекса за миналите местни избори и определи твърденията, че ГЕРБ го променя, като “абсолютни лъжи и манипулации”. За нас най-важни са местните избори, защото хората се влияят най-много от работата на кметовете и общинските съвети, и ние работихме по Изборния кодекс на госпожа Мая Манолова, на БСП и ДПС, заяви Борисов и припомни, че повод сега “да се отвори Избирателния кодекс” е решението на Парламента за електронното гласуване, произтекло от националното допитване. “Изведнъж всички политически партии видяха възможност всеки да промени това, което е говорил пред своите избиратели по време на предизборната кампания”, отбеляза министър-председателят и добави, че е направил тежък компромис, за който обаче единственото, което се е чуло в публичното пространство, е, че ГЕРБ търси служебна победа. “На практика от цялата тази какафония, която се създаде, имаме задължително гласуване, което изобщо не е задължително, само думата е “задължително”, референдумите си останаха постарому – така както си бяха, секциите са си постарому, квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати”, обобщи Борисов резултатите от гласуваните изменения в Избирателния кодекс.

Вчера отново блесна истината, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, категоричен бе премиерът и продължи: “Вчера беше вододелът, “отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някой от другите партии – това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ, което е уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ.” Според него това е “началото на изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт”. Той добави, че нито една партия в Народното събрание не иска правителството на ГЕРБ да падне и че положителното в ситуацията е, че ще отпаднат въпросите за задкулисие с ДПС и предварителни договорки.

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов няма да са кандидат-президенти на ГЕРБ, продължи лидерът на ГЕРБ. И двамата могат да станат – посочим ли ги, ще станат, защото и двамата са много успешни, но няма да ги посочим, заяви Борисов и добави, че няма да е Томислав Дончев, защото е много по-важен на мястото си в момента.

За министър-председателят превенцията е най-важна в борбата с корупцията. “Тук трябва да се намери правилния вододел, да не стане като в Румъния – със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата”, акцентира той. “Аз мисля, че първата година (на управлението – б.р.) действително малко я пропиляхме, защото аз живеех в доста заблуди, че моите партньорите имат искрени намерения, а всъщност не са били такива. Но в последните няколко месеца вече и правителството, и партията, пък и институциите започват да набират кондиция и форма. Мисля, че това е за добро”, коментира Бойко Борисов.

Вижте и

По повод инвестициите в инфраструктурата премиерът каза: “Каквото и да говорят, че асфалтът не се яде, направиш ли магистрала, направиш ли жп линия, има ли удобен транспорт веднага инвестициите там се увеличават.” Той допълни, че се предвиждат сериозни инвестиции и в третокласната пътна мрежа.

БНТ1, Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.