Сега четете
В момента нямаме разговор с „Газпром експорт“, каза премиерът Гълъб Донев

В момента нямаме разговор с „Газпром експорт“, каза премиерът Гълъб Донев

В момента нямаме разговор с „Газпром експорт“, каза служебният премиер Гълъб Донев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Следващата седмица ще имаме Акт 15 за интерконектора с Гърция, отбеляза той.

Отправили сме запитване до „Газпром“ да се възстановят доставките по договора, посочи Донев. Той добави, че на отправената покана за разговори няма върнат отговор. По думите му, няма и твърд отказ.

България не е молител, коментира Гълъб Донев и отбеляза, че разговорите са между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това са два равноправни търговски партньора, които се опитват да възстановят диалога помежду си, допълни той.

„Компромиси няма да правим. Ако влезем в диалог с „Газпром експорт“, то ние ще използваме тази схема, която се ползва от всички държави в ЕС, които получават газ от „Газпром експорт“. Това са и Германия, и Австрия, и Италия, и Гърция, Унгария“, каза Донев в отговор на въпрос на какви компромиси е склонна България – например да плаща в рубли.

Премиерът посочи, че правителството работи за това да диверсифицира източниците на газ и да осигури необходимите количества за българския бизнес и за българските граждани за зимата и то на поносими цени.

Гълъб Донев каза, че не е присъствал на срещата с „Лукойл” в президентството, защото по същото време е бил на среща с посланиците на страните от ЕС. Единственото нещо, заради което могат да намалят цените, е това, че ние имаме дерогация за доставките на руски суров петрол, коментира той във връзка с цените на горивата.

На въпрос за присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на честването на Съединението зад президента, премиерът каза, че не знае кой я е поканил. Той обясни, че за да бъде един посланик на такъв национален празник, би трябвало да има изпратена покана. Този въпрос по-скоро трябва да бъде отнесен към пловдивската управа, защото те организират честванията на 6-ти септември, допълни Донев.

Вижте и

Той коментира, че не може да приеме критики, че служебното правителство има реваншистки амбиции. Според Гълъб Донев уволненията, направени от служебния кабинет, не трябва да се възприемат като реваншизъм. По думите му уволнения се правят тогава, когато има пропуски или работата не върви.

За наводненията в Карловско Гълъб Донев коментира, че там с години сечищата не са разчиствани. Не говорим за незаконна сеч, това ще се установява допълнително – дали всички дървета, които са отрязани, са били маркирани, посочи той. Видя се, че има и болест по дърветата в едно от сечищата, допълни Донев.

Относно ситуацията след парламентарният вот, служебният премиер посъветва тези, които ще участват в предизборната кампания, да направят всичко възможно да постигнат споразумение, защото следващото управление на България ще бъде отново коалиционно. А думата споразумение съдържа в себе си спор и разум, допълни той.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.