Сега четете
Възможно е мораториумът да бъде прекратен преди март, каза премиерът Кирил Петков

Възможно е мораториумът да бъде прекратен преди март, каза премиерът Кирил Петков

Възможно е мораториумът върху цените на тока, парното и ВиК услугите да бъде прекратен преди март. Това каза премиерът Кирил Петков в предаването „120 минути“ по бТВ в отговор на въпрос.

Ще държим този мораториум колкото се може за по-кратко време. Времето, което ни трябва, е за няколко неща – да направим всички възможни изчисления спокойно и да видим дали има някакъв шанс тези цени да бъдат намалени. Ако парламентът се справи да смени хората в КЕВР, на които са изтекли мандатите, това също е функция, защото и този контролен механизъм на КЕВР трябва да се задейства. Това са стъпките, това не е популистка мярка, коментира Петков. Това беше единствено, за да купим време, и да сме сигурни, че всяко повишаване на цените е базирано на истински анализ, а не на някакви политически движения, посочи премиерът.Не ни хареса изненадата, че в деня, в който се заклехме, вечерта имахме новини, че парното на софиянци ще се вдигне с 30 процента и токът ще се вдигне с двуцифрено число, но нямаме оправдание, оттук нататък трябва да действаме оперативно, коментира Петков.

Трябва да направим пълни проверки по веригата – дали няма течове, дали някакви пари могат да се спестят, защото винаги е най-лесно, и така е било в миналото – да се качат цените на крайния потребител и всички по веригата да са доволни. Тук философията е обратна. Искаме да направим всичко възможно за крайния потребител тези по-високи цени да са най-ниски, посочи Петков.

Премиерът каза, че им е необходимо време за анализ. При всички случаи на нас ни трябваше време. Не може в ден първи, в който си встъпил, първите сметки след встъпването вече да са с 30 процента по-високи за хората, които използват парно, което е цяла София, и за тока, посочи Петков. Това, че ГЕРБ го внесоха мораториума, вярно, внесоха го с грешна дата, за да си направят някакъв тип „игричка“ в парламента, не беше най-добрият първи ход от тях, но това, което ние се радваме, е, че имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с азерския газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове, каза Кирил Петков. На нас ни трябва най-малкото 30 дни поне, или 20 дни, за да може да проверим всичко това, добави премиерът.

КЕВР като орган може да направи пълни инспекци на всички субекти по веригата, за да види дали техните разходи са точно тези, които са обявени, дали инвестиционните им разходи са същите. КЕВР не трябва да е просто печат на крайните цени, а трябва да има истински регулиращи правомощия, коментира Петков.

Според Петков добър възможен модел е подпомагане на бизнеса, но в т.нар. рамки. Ако бизнесът има договор за по-ниски цени под едно ниво, той да не бъде субсидиран. Ако е между такъв „под“ на цените и някакъв „таван“, където попадат повечето от бизнесите, да има дотация към такива бизнеси – някакъв процент от цената на тока. Би трябвало да дотираме точно фирмите, които имат най-много нужда, коментира Петков.

Кирил Петков каза в интервюто, че се предвижда КПКОНПИ да може да разследва до едно ниво и, ако след събрани факти, прокурор избере да не повдигне обвинение, КПКОНПИ да може да обжалва това решение на следваща инстанция. Тази координация между КПКОНПИ и прокуратурата ще стане по съвсем различен начин от това, което имаме в момента, каза Петков.

В отговор на въпрос Петков отново каза, че много се надява, че главният прокурор в един момент ще реши да си даде оставката, но това е негово решение. По думите му, ако главният прокурор се оттегли, той би го поздравил, че е направил нещо отговорно за българската правосъдна система, защото ще спести на всички време и това би било бърза и лесна стъпка.

Петков коментира и темата за зеления сертификат в държавната администрация. Той посочи, че той дава възможност и човек да не се ваксинира, защото може да се тества. Ще осигурим пунктове, затова в заповедта ми за Министерския съвет дадох над месец срок, за да може това да се организира. Премиерът помоли всички хора, които се чудят дали да се ваксинират, ако искат да помогнат на цялата система – децата, възрастните, болниците, да го направят. Попитан дали ще ваксинира децата си, Петков каза, че едно от тях има диабет и вече е ваксинирана, а е на 13 години. Цялото ми семейство е ваксинирано, каза Петков, като добави, че ще сложат и бустерни дози.

Вижте и

Първото нещо, което трябва да направим с колегите от Република Северна Македония, е да сменим риториката, коментира Кирил Петков. Трябва да почнем да говорим какви са всичките преимущества от добросъседството, каза той. Кирил Петков посочи, че в РСМ ще има нов премиер в началото на януари. Смятам да отида в РСМ, когато той е избран, и да начертаем една карта.

Искам пет групи да работят заедно – по икономика, по инфраструктура, по култура, по европейска интеграция, както и историческата комисия да продължи работата си, отбеляза премиерът, който иска срещите да са всеки месец.
Петков коментира, че най-важно за него е „македонците с български корени, които говорят български, да бъдат защитени срещу дискриминация и срещу езика на омразата“.

Няма да отстъпим от сериозните български позиции, но можем много да спечелим заедно, каза Петков, който се надява, ако същият конструктивен тон бъде зададен от страна на РСМ, както от българска страна, с истинска работа, не с политически лозунги, за един много кратък период да бъде постигнат напредък, който до момента не се е случвал.

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.