Сега четете
Всеки трети българин би се обърнал към НПО за помощ

Всеки трети българин би се обърнал към НПО за помощ

Расте делът на българските граждани, които разпознават неправителствените организации (НПО) като помощници, към които могат да се обърнат за решение на проблемите си. Това показва изследване на социолозите от „Алфа Рисърч“ за актуалните обществени нагласи спрямо НПО сектора.

32.4% от анкетираните са склонни да потвърдят, че в страната има граждански сдружения, които представляват и защитават позициите им, и съдействат за разрешаването на проблемите им. Това е двойно увеличение спрямо 2018 г., когато едва 16.3% са заявили, че са съгласни или по-скоро съгласни с такова твърдение. Хората, които споделят мнението, че няма НПО, което да ги представлява в обществото, намаляват от 41.4 на сто през 2018 г. до 36.7% през 2022 г.

Макар и бавно, устойчиво расте делът на гражданите, които имат отношение към работата на НПО. Около 20% от анкетираните са имали някакъв досег с гражданските организации през 2022 г., като тук влиза членство в такова сдружение или доброволческа работа, дарителство или просто хора, които са потърсили помощ или консултация. От 2018 г. досега българите, които са склонни да потърсят НПО, за да помогнат на другиго или да потърсят помощ за себе си, са се увеличили с повече от 10 пункта до 39.6 на сто.

Вижте и

Като цяло, отношението на гражданите към сектора отразява растящата поляризация в страната през последните години. За обществената конфронтация роля играят ковид пандемията и войната в Украйна, които са съпроводени с рязко увеличение на пропагандата срещу ценностите на либералната демокрация и западния свят, отбелязват социолозите. Поляризацията се отразява на нагласите срещу НПО – растат както доверието, така и недоверието, и спада делът на хората, които нямат мнение. Между 2018 г. и 2022 г. хората, които като цяло се доверяват на сектора, се увеличават от 22.9% до 34.6%. Почти същият е делът на недоверчивите , който става от 26.5 на сто преди 4 години до 32.1 на сто сега.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.