Сега четете
Време за избори: какви ще са капаните пред електората и генерал ли ще е кандидатът на ГЕРБ?

Време за избори: какви ще са капаните пред електората и генерал ли ще е кандидатът на ГЕРБ?

tomislav-donchev-187984„Закачки” в публичното пространство има, но преговори няма. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира нагласите за коалиционен формат за явяване на президентските избори наесен.
В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че ГЕРБ традиционно се явява самостоятелно на избори и това си личи от политическата история на партията. На въпроса кой се „закача” той посочи Реформаторския блок. „Имаше оферта преди два месеца и тя беше по-скоро да подкрепим техен кандидат, което е неприемливо. Винаги в избори сме сами, не делим отговорността с друг”, заяви той. По думите му коалирането е изкушаващо, но има проблем – става трудно когато трябва да се търси отговорност.

Дончев отрече сценарии, в който премиера Бойко Борисов се кандидатира за президент, а той оглавява кабинета. По думите му той иска да забави темпото на смяна на позициите си и има нужда да довърши задачите си на вицепремиер. „Последните 8-9 години съм бил какъв ли не. През 2-3 години поемам нови предизвикателства. Трябва да се намали темпото и да си свърша работата на вицепремиер.”

Като една от задачите, които Дончев иска да довърши в работата си на вицепремиер е организацията на предстоящото представителство на ЕС, което България ще домакинства. Той заяви, че за разходите е рано да се говори, но е важно да се използва момента, за да поставим „в оборот” теми като кохезионната политика, енергийна сигурност и сигурност”.

Дончев потвърди, че има достатъчно персонал, който да работи по организацията, а по инфраструктурното облагородяване се работи.

По повод предложението на депутата Велизар Енчев да не се организират избирателни секции в страните, в които има извънредно положение, Дончев като посочи, че може да се мисли за това, но е рано. По думите му много зависи от ситуацията – дали извънредното положение ще остане в сила, има ли препятствия гражданите да упражнят вота си и има ли нерегламентирано влияние върху тях. „Ако в страна по света няма гаранции, че правото на глас ще бъде свободно упражнено, трябва да вземем мерки.”

Той посочи още, че предстои да разберем каква ще бъде цената на предстоящия вот за президент, но според него няма да е по-скъпо от едни местни избори, които са и по-трудни за организиране.

Кой скъса кабела?

„Не знам какво общо може да имаме със скъсан кабел на събора на БСП.” Така вицепремиерът коментира обвиненията от левицата, че ГЕРБ стои зад спрения сигнал на предаването от събора им в Бузлуджа. „Едва ли има грях, на който да не ни е приписван. За щастие често премиера има публични изяви и се знае къде е бил по това време и дали е късал кабели.”
Повече инженери за България

Вижте и

Вицепремиерът коментира и ситуация във висшето образование у нас. Според него в голяма част от 52-та университета в страната качеството на образованието е ниско и често не отговаря на нуждите на пазара на труда. „Огромен брой студенти учат право, психология, но пазара няма нужда от този тип хора. Има отчаяна нужда от инженери, а малко са желаещите.” Той е категоричен, че разкриването на нови ВУЗ-ове трябва да се „обуздае“ и да се насочи към региона на северозапада, където има нужда.

Вчера станаха ясни данните от приходите от концесии в бюджета. По думите на вицепремиера новият закон за концесиите ще помогне да се разкрият такива и в други области, различни от плажове и боклук.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.