Сега четете
Взривовете в Санкт Петербург са терористичен акт

Взривовете в Санкт Петербург са терористичен акт

_95444512_gettyimages-664066366Това официално обяви Руската Генерална прокуратура.

14 загинали и 50 ранени –  това е последната информация за днешния взрив в метрото в Санкт Петербург.

Следственият комитет на Руската федерация обяви официално, че става въпрос за терористичен акт. По-рано президентът Владимир Путин посочи, че се работи по всички възможни версии. Генералната прокуратура съобщи, че проверяват всички обстоятелства.

Някои от руските медии вече публикуваха и предполагаема снимка на извършителя. По-рано беше съобщено, че той е бил заснет от камери.

Взривът е избухнал в 14.40 местно време, след като композицията се е отправила от станция „Сенной площади“ към станция „Технологический институт“.   Той е съвпаднал с участие на президента Владимир Путин в медиен форум в Санкт Петербург. По същото време Путин е произнасял реч.

На кадри от видеокамери, излъчени по руските телевизии, се виждат вагони с нанесени тежки материални щети от взрива, както и ранени хора.

Допълнителни мерки за сигурност бяха взети на летището в Санкт Петербург и в столицата Москва. А Руският антитерористичен комитет съобщи, че мерките за сигурност ще бъдат затегнати на всички важни транспорти обекти в цялата страна.Същевременно бе съобщено, че на друга станция „Площадь восстания“ е открито невзривено самоделно устройство, което е било обезвредено, предаде агенция „Интерфакс“.

Междувременно стана ясно, че тази сутрин между 8.45 и 9.30 в града е била затворена метростанция „Черная речка“, заради оставен без надзор предмет, информира Газета.ру.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщават от Министерството на външните работи. В Генералното консулство в Санкт Петербург е разкрита гореща линия за информация за български граждани, които са се намирали в района на експлозиите. Номерът е 007 921 633 61 16 и е на разположение 24 часа.
Създадена е организация за евентуално съдействие в случай, че се появи такава информация. Това съобщи за „Хоризонт“ Светлозар Панов, управляващ Генералното консулство в града:

Държим връзка с официалните власти и с представителството на външно министерство. До момента те не разполагат с информация, която да сочи, че има пострадали българи, но районът е много оживен, много централен, там работят много хора, живеят много хора, има много туристи. Възможно е жертвите и ранените да се увеличават с всяка изминала минута.

Българският консул допълни, че руските власти реагират спокойно, тъй като за съжаление имат богат опит в подобни ситуации.

Всички болници в града са подготвени за извънредна ситуация и за реакция като при много тежък инцидент, поясни още Светлозар Панов.

Българското министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в района, да избягват ползването на всички видове обществен наземен и подземен транспорт в града. От външното ни ведомство препоръчват  да не се посещават места с повишена концентрация на хора като концерти, търговски центрове, спортни прояви, обществени пазари. Министерството съветва българските граждани в Санкт Петербург да се информират редовно за ситуацията и да се съобразяват напълно с препоръките на местните власти.

Вижте и

Властите в Санкт Петербург обявиха тридневен траур в памет на жертвите на днешния взрив в метрото.

Допълнително информация за тежкия инцидент слушайте в звуковите файлове.

Заради извънредната ситуация, градският транспорт работи безплатно, за да може да извози всички хора, съобщи пред „Хоризонт“ Ксения Реутова, журналист в Санкт Петербург:

Хората са много изплашени, шокирани. Това е първият терористичен акт, който се извършва в Санкт Петербург. В метрото действа надеждна система за безопасност, твърдят от официалната власт. На всяка станция има металодетектори, през които минават всички пътуващи. Специална служба е ангажирана със сигурността, служителите й могат да спрат всеки, за когото преценят, че е опасен и да проверят багажа му.

Имаме нова система за видео наблюдение. При всеки подозрителен предмет станциите биват затваряни. Но както стана ясно, дори и това не гаранция, че няма да бъде допуснат терористичен акт.

Българинът Александър Ваклев е бил в метрото по време на взрива. Пред „Хоризонт“ сънародникът ни разказа, че властите са извели пътниците от метрото без паника:
Чухме лек взрив, влакът спря и след това по високоговорителите обявиха, че има взрив на две спирки от нас и ако можем без паника да се изнесем от метрото и ако на някой му трябва помощ да се обърне към властите и само преди половин час затвориха цялото метро.
По улиците няма хаос. Минах покрай мястото, където е взрива, да, там има много полиция, има много линейки, спасители, хората са малко обезпокоени. Движението е по масово в надземният транспорт, защото метрото е спряно, иначе всичко си е, както обикновено.
Още един свидетелски разказ – в Санкт Петербург все още всички са в шок, каза за „Хоризонт“ Костадин Йовичин, чиято съпруга Елена Попова е родом от руския град и повечето й близки са там: Спокойно говореха, когато тя говореше с тях. Още не осъзнават какво се е случило, не могат да се уплашат, както се казва, още са в шок.
Все още няма достатъчно информация за случилото се, но най-важното е, че близките ми са добре, каза Елена Попова
Разбрах за случилото се преди малко и веднага позвъних на сина ми, който е в Санкт Петербург, на сестра ми и на една приятелка. Това, което ми казаха е, че цялото метро е спряно. Моите близки са добре, никой не е пострадал.
Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.