Сега четете
Венко Сабрутев: Половината от населението на България ще обеднее догодина

Венко Сабрутев: Половината от населението на България ще обеднее догодина

„Половината от населението на България ще обеднее догодина заради безхаберието на служебния кабинет. Този кабинет се опитва да бъде над парламента. МС не изпълни конституционното си задължение да изготви държавен бюджет до 31 ноември. В закона никъде не се казва служебен или редовен кабинет трябва да го направи”, обясни пред Нова тв депутатът от ПП Венко Сабрутев .

„Не сме избрали служебните министри, но те са там, за да изпълняват временното ролята на редовен МС. Ако казват, че служебният кабинет не трябва да води дългосрочни политики, защото той трябва единствено да осигури изборите, питам защо тогава пуснаха търг за 10-годишен договор за природен газ? Това да не би да не е дългосрочна политика? Или там, където има възможност за кражба – може, но там, където е грижата за хората – не може”, каза Сабрутев.

Той коментира и това, че парламентът забрани износа от България на петролни продукти с произход Русия. По думите му има риск България да остане без дизел или той да бъде на много висока цена, ако държавата не си свърши работата – да контролира действията на „Лукойл”.

„Вчера в Енергийната комисия разглеждахме законопроект, който изисква спазване на договорената дерогация. Това е едно от огромните постижения на кабинета „Петков”. България е една от малкото държави, които ще могат да ползват евтин руски суров петрол до края на 2024 г. Вместо „Лукойл” да ни говори през говорители за това как може да затвори рафинерията, по-скоро държавата трябва да влезе в роля и да изисква план за действие, така че това да не се случи. Забраната за износ е факт, дерогацията ще бъде до края на 2024 г. Тя не е за вечни времена. Отсега „Лукойл” трябва да предостави план как ще се трансформира, какви инвестиции ще направи в своите технологии. Мерките са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Краткосрочни, за да има балансиран микс между руски суров петрол и неруски, който да могат да го изнасят. Проблемът на рафинерията е, че от една единица суров петрол половината, което излиза след преработката, е бензин. В същото време потреблението на бензин много рязко спада, а на дизела много рязко се качва”, обясни депутатът.

Депутатът коментира и ДДС-то на храни и напитки.

Вижте и

„Преди известно време депутати от ДПС решиха да се упражняват на тема ДДС за детски храни и ресторанти. И какво стана? Не се понижиха цените за крайните клиенти, а в същото време рязко спаднаха приходите от данъци в държавата. За да компенсира това нещо, страната трябва някъде да вдигне данъците или да намали някъде разходите”, обясни Сабрутев.

Според него в България не са проблем високите цени, а ужасно ниските доходи. „В Германия заплатата е 2000-3000 евро и инфлацията не се усеща така”, поясни той.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.