Сега четете
Валерий Гришко: Актьорите са като цветя – развитието им зависи от това, как им говори режисьорът

Валерий Гришко: Актьорите са като цветя – развитието им зависи от това, как им говори режисьорът

a_om3mioТази вечер в Руския културно-информационен център в София е последната от Дните на руското кино в България. Заглавията в програмата бяха от тази и миналата 2016 г. – съвсем нови, повечето вече с награди. На откриването беше показан филмът „Епоха на първите“ (2017) на режисьора Дмитрий Кисельов – за първия човек, който през 1965 г. излиза в открития космос – Алексей Леонов, с партньор космонавта Павел Беляев. За киносъбитието в българската столица бяха дошли трима от актьорите, играли в някои от 7-те филма от програмата.

В три от тях, макар и с второстепенни роли, участва и Валерий Гришко. Той е роден в Донецк (1951), но живее и работи главно в Санкт Петербург. Снимал се е в над 35 филма и сериали, но е и дипломиран режисьор, канен е в много театри, включително и в Германия. Играл е образите на Брежнев, Сталин, ген. Жуков, авиоконструктора Сергей Корольов… По време на Дните на руското кино в БГ бяха показани три филма с негово участие – “Епоха на първите“, “А утрините тук са тихи“ и “Ледоразбивач“. В първия от тях Гришко е Брежнев.

Дори и сега имам в телефона си изявленията на Брежнев, на младия генерален секретар – разказва актьорът как се е готвел за ролята. – Беше ми интересна неговата енергетика, исках да представя на екрана и нея. И докато се подготвях за ролята, дори слизайки в бюфета, поръчвах кафе така, както според мен би го поискал Леонид Илич. Имайте предвид, че не съм имитатор, не може да се сравнявам с Максим Галкин.

Даже казах на екипа: момчета, вие си озвучете допълнително репликите ми, аз имам друг тембър, доста по-висок от естественото звучене на Брежнев. Но в крайна сметка остана не само моето актьорско превъплъщение, но и гласът ми… Когато работя с не много добър режисьор, моето образование (като театрален режисьор – б.а.) определено ми е от полза. А с талантлив ръководител на снимачния процес достатъчно ми е да съм само артист. Актьорите са като цветя. Ако им викаш – изсъхват, ако им говориш ласкаво – израстват и разцъфват…

Вижте и

С Валерий Гришко ни среща Георги Нейков. Чуйте. От програмата тази вечер ще видим последния филм на софийска територия – „Колектор“ („Събирач на дългове“). Тук в главната (и единствена!) роля е любимецът не само на режисьора Тимур Бекмамбетов, но и на много зрители – Константин Хабенски.Освен в София Дни на руското кино в България се провеждат и във Варна – до 1 септември, така че ако имате път към морската ни столица – изберете си филм.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.