Сега четете
Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“.

Последното проучване на центъра показва, че 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие, създадено за намаляване на населението на земята. Малко над една трета (33%) споделят мнението, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. 880 хиляди българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще бъдат поставени чипове в хората с цел контрол над тях.

„Конспиративните теории често са обяснителен модел под лесна форма на сложни процеси и явления, които нямат напълно изяснен вид, характер, дефиниция. Тоест нещо, което привидно зад него може да бъде разкрит задкулисен договор“, отбеляза Стефанов.

Българското общество е съществено подвластно на конспирации, но не е единствено. В редица западни общества проучвания от подобен характер отчитат съществени дялове, споделящи подобни твърдения, които касаят коронавируса, подчерта изследователят. В някои западноевропейски държави, които са водещи икономики, доминира мнението, че щамът е нарочно разработен от Китай, за да се удари западният либерален икономически ред.

Анастас Стефанов посочи някои от причините за подхранването на конспиративните вярвания:

„Разнопосочното публично говорене по темата, недоизяснените епидемиологични детайли, здравни детайли се явяват нещо като кислород за огъня в контекста на конспиративните теории, подхранват ги. Фактът, че все още, почти година след появата на Covid на световната сцена имаме неизяснени неща. Тази дезориентация, в която са изпаднали не само българските власти, а и световната политическа сцена, призвана да се справи с този проблем, подхранва именно такова мислене – че това лутане е част от един заговор, от един хаос, който изкуствено иска да ни въвлече в криза. Там много лесно се завъртат обяснителни модели.“

Вижте и

Дяловете на привържениците на конспиративни теории у нас са значителни, коментира Анастас Стефанов. „Особено по някои от твърденията, които сме тествали, но това не значи, че сред значителна част от обществото същевременно няма тревожност относно тази втора вълна на масово заразяване.“

Балансът на ограничителните мерките ще е много труден, подчерта политологът. Значителна част от мерките, анонсирани в понеделник, ще се потвърдят, но ще има и нюанс на преосмисляне от дебатите с различни заинтересовани страни, каза той преди правителственото решение, което се очаква днес.

„От една страна има натиск към здравната система, има и натиск от здравната система за налагането на определени мерки, а от друга страна зависят всички тези браншове и икономически сектори, които така или иначе от пролетта насам търпят загуби и не са се възстановили. Не съм сигурен, че може да се намери златна среда. Малко или много като общество трябва да приемем факта, че ще има потърпевши извън здравно засегнатите.“

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.