Сега четете
Българските служби трябва да служат на националния интерес

Българските служби трябва да служат на националния интерес

zx450y250_2443845В интервю за БНР адвокат Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация”, посочи че българските служби трябва да служат на националния интерес и трябва да имат прозрачност и отчетност, както и всички други институции.

„В демокрацията не се позволява да има непрозрачни и неотчетни институции, дори някои от тях да работят повече с тайна, отколкото с публичност. Не знаем какво прави ДАНС, не знаем какво правят българските служби за сигурност, не знаем по какви програми и какви цели гонят”, подчерта той.

По думите му след 2000 година има бум на подслушвания в България. „През годините, в които имаше официална статистика, тя показваше данни от по 15-16 хил. разрешения на година. Още по-страшното – това са трафичните данни. По-страшното не е като намеса в личния живот, а като обхват на тази намеса”, коментира Кашъмов.

Той обясни, че и сега законът дава възможност без съдебно разрешение да се получава достъп до разпечатки. По думите му това е една чувствителна сфера, която се използва за политически, икономически и други частни цели. „Това е и една сфера, която след като за кратко беше осветлена, отново влезе в мъглата и това стана точно с идването на правителството „Орешарски“, заяви Александър Кашъмов.

По думите му обществото очаква много от прокуратурата, а фигурата на главния прокурор рядко стои добре в системата на българската нова демокрация. „Виждаме отново, че се засилва опитът за държавна репресия по отношение на медиите. Цензурата през 2014 г. придобива нови уродливи и модерни форми“, каза адвокат Кашъмов.

Вижте и

Според Кашъмов Комисията за финансов надзор (КФН) е започнала да търси и намира проблема за кризата с КТБ в медиите, които са алармирали за проблема. „Нещо повече – опитаха се да притиснат критичните медии да разгласят източниците си. Първото наказателно постановление вече е издадено от КФН срещу медия – става дума за „Капитал“, обясни Александър Кашъмов и прогнозира, че ще последват и други атаки срещу медии.
Вероятно ще бъдем свидетели на използване на властта на една комисия, която е призвана да се занимава с финансовите кризи и с тяхното предотвратяване, да се занимава с цензура и медиите – нещо, което е абсолютно недопустимо в едно демократично общество“, подчерта той.

Любословие по dnevnik.bg

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.