Сега четете
България започна да отнема златни паспорти

България започна да отнема златни паспорти

България е започнала да отнема т.нар. златни паспорти – предоставящи гражданство срещу инвестиции. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Крум Зарков, който е в Брюксел на закрито заседание на подкомисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

В последните три месеца България е отнела 12 златни паспорта, за други пет процедурата е в ход, каза пред БТА Зарков и добави, че въпросът за тези паспорти е бил повдигнат на днешното заседание на подкомисията в Брюксел. Зарков уточни, че България досега е издала „малко над 120 такива паспорта“.

Проверката на ДАНС за всеки един продължава, заяви още Зарков и добави: „Министерството на правосъдието демонстрира, че когато дойдат достатъчно ясни данни, не се колебаем въобще да изпратим предложение до президента да им бъде отнето гражданството“.

Той добави, че след като бяха приети законови промени в предишното Народно събрание, сега като министър на правосъдието подписва искания за отнемане на гражданство, защото е било установено, че инвестициите, които са били направени, за да се получи, се оказват несъществуващи.

Вижте и

„Евродепутатите ме питаха за много неща, основно за главния прокурор и въпроса с неговата позиция по конституционния ни ред – каза още Зарков. – Информирах ги за изготвения законопроект на Надежда Йорданова, с който те бяха запознати и който ние подобрихме, благодарение на становището на Венецианската комисия. Усилията на българското правителство за внасяне на много важни и очаквани реформи в областта на правосъдието се оценяват. Групата за наблюдение на демокрацията в ЕП е наясно с трудностите, но мисля, че оценяват политическата воля и ритъма, с който работим. И те, и аз, знаем, че крайното решение лежи на раменете на българския парламент, така че това остава отворена тема“.

„Съобразихме се с всички препоръки с изключение на тези, които засягат Конституцията, по очевидни причини. Дори по конституционни въпроси, като за състава на ВСС, сме предприели мерки – като това да изискваме по-малки мнозинства за евентуално предсрочно отстраняване или назначаване на главния прокурор. Направили сме всичко така, както ни е било зададено“, допълни министърът.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.