Сега четете
Борисов пред Хекимян: Намерих му цаката

Борисов пред Хекимян: Намерих му цаката

boyko borisov hekimyanБойко Борисов, министър-председател на Република България, в интервю за БТВ, цитирано от ИА КРОСС.

Водещ: Вие гледате БТВ, специалното издание „Питай премиера“. Стотици въпроси на сайта на БТВ, които задавахте през изминалата седмица, сега може да го правите на живо във Фейсбук. Вашите въпроси ще можете да виждате долу изписани на екрана на фейсбук страницата на БТВ новините. Премиерът, министър-председателят на България Бойко Борисов е тук. Бойко Борисов, здравейте.

Бойко Борисов: Добър вечер.

Водещ: Как сте?

Бойко Борисов: Добре.

Водещ: Знаете ли, исках да започна с първия въпрос и той е свързан с последните събития от вчера – няколко невинни жертви край Дупница. Зрител пита – вчера 7 загинали, 27 ранени, един с опасност за живота. Знаете ли в коя държава се води тази война? Какви и кога ще са вашите действия срещу това?

Бойко Борисов: Това са действия не само на държавата. Ние не можем да изпълним държавата с полиция и с легнали полицаи по всички пътища. И днес, между другото, честито за наградата, но на награждаването на българите, които са проявили геройство в дадена ситуация, говорих на тази тема. Цялото общество трябва да се вдигне буквално. И непримиримост към тези, които карат по този начин. Тук няма комшии, няма брат, няма сестра. Всички са ги виждали тези деца, Бог да ги прости, с хиляди съболезнования. Но са ги виждали как карат. Самите хора ги слушах внимателно, казват: „Ами тук така се кара“. Тогава ще се обадите в полицията, ще дойдат, ще им вземат книжките и т.н. И това навсякъде.

Водещ: Въпросът е имаме ли доверие, като се обадим в полицията, дали тя ще си свърши работата?

Бойко Борисов: Ами, разбира се, че имаме доверие. Как да нямаме доверие? Къде не са си свършили работата, в кой да имаме доверие? Така че нима цялото общество не виждаме какво става по абитуриентските празници? Защо го толерираме? От родителите, учителите, директорите, медиите, ние, защо го толерираме? Простотия страхотна.

Водещ: Тъжната статистика е няколко абитуриента по-малко.

Бойко Борисов: И тъжната статистика – като дойдат май месец абитуриентските празници, почваме да броим колко деца ще загинат. Деца, които са гледани, гледани, гледани, точно когато дават вече живот да произвеждат, демографска криза има, ние ги губим.

Водещ: Вие виждате ли решение?

Бойко Борисов: Виждам в драстични мерки и най-вече цялото общество. Като видите, че някой кара така по улиците, веднага на телефона и да се обаждат в полицията. Тук с Бъчварова трябва да говорим – ако законодателят, парламентът и всички преценят, сега всеки носи телефон. Ако те заснемат с телефона, това да бъде доказателство. Защото при вас съм виждал – много катаджии, много полицаи идват и казват – при сегашното законодателство, дори да му видиш километража, не можеш да го санкционираш. Така че аз, между другото, съм много доволен, че днес видях и почти всички телевизии, медии, разговаряхме там с тях – мисля, че една инициатива, подобна на „Достойните българи“, ако я подемете вие, всичко, каквото трябва да направи държавата, ще го направи, допълнително от това, което е. Непримиримост трябва обществото да изрази към тези неща.

Водещ: Повече контрол и непримиримост. Две папки с въпроси към вас. Селектирали сме ги, но преминаваме към тях след секунди, защото от днес имаме новина. Новината е, че прокуратурата е образувала досъдебни производства срещу квесторите, които са работили в КТБ, именно заради поправяне на договори, допълнително поправяне на договори след обявяване на банката в несъстоятелност. Какъв е вашият коментар?

Бойко Борисов: Вижте, държавата има обвинител в лицето на прокуратурата и служби, които подпомагат събирането на доказателства. Преди седмица може би казах, искам да уверя вашите зрители, че това, което се случи в КТБ, аз много отдавна, преди година и половина, когато бяхме опозиция, казах: виновни. Това е тогавашният премиер Орешарски и Чобанов – финансовият министър. Смея да твърдя, че както 4 години никога не допуснахме в най-тежката финансова криза в света, когато падаха банка след банка в цяла Европа, ние не допуснахме 4 години да падне една банка. Когато отмина кризата, в България падна четвъртата по големина банка. Това са виновниците. Те са ясни, защото държавата се управлява от премиер, министри, които носят своята отговорност. И тогава им казах: грабеж ние няма да допуснем. До този момент фондът, който гарантира влоговете, заедно с парите, които са отделени от българските банки, са изплатили над 3 милиарда и 600 милиона – огромни пари. Експериментът „Орешарски“ – тази година управление на БСП, ДПС и „Атака“, струват на държавата около 8 милиарда лева. Може и 10 да са.

Водещ: Прекрасно. Продължава ли ограбването на банката след обявяването в несъстоятелност?

Бойко Борисов: Така. Какво направихме ние? Благодаря на всички политически партии, включително и тези, които изброих, сега за тяхното управление, че подкрепиха закона, който внесохме с абсолютно мнозинство в парламента. Той гарантира, че този грабеж няма да се случи. И аз искам да уверя зрителите, че полагаме огромни усилия да спрем всички направени цесии. Къде идва проблемът? Проблемът идва, и тук няма да се обърна с упрек към българския съд, но месеци наред ние се борихме да се назначат синдици. Вие виждате, че квесторите са си позволили, дали е престъпление или не има кой да казва, но близо 1000 договора, които… За вашите зрители трябва да обясним, дяволът е в детайлите. Ако имаш 100 000 евро влог, държавата или по-точно през фонда, ако фалира една банка, тя ти ги изплаща. Това, ако имаш обаче непреференциални лихви. Ако си голям баровец, ако си някой много интересен човек с много връзки в дадената банка, ако на обикновения човек са му дали 5% или 6% лихва, на този са му дали 9, 10, 11 и повече процента лихва.

Водещ: Кои са баровците, господин Борисов? Кои са?

Бойко Борисов: Баровците са тези, които са си развалили такива договори.

Водещ: Ще излязат имената им?

Бойко Борисов: Аз бих ги веднага разсекретил да излязат.

Водещ: А вие знаете ли имена? Бихте ли разсекретил сега пред зрителите пред зрителите на БТВ подобни имена?

Бойко Борисов: Не. Нито е честно от моя страна, нито имам право аз да съм този, който да ги разсекрети.

Водещ: Иван Костов се припозна. Правил ли е нещо нередно Иван Костов?

Бойко Борисов: Това си е негова работа, на господин Костов, дали се припознава или не. Аз искам за вашите зрители да кажа следното. Който обаче си направи договор на по-висока лихва, губи правото, ако банката фалира, да му върнат тези сто хиляди евро, защото ще лапа през цялото време големи лихви. И в едни момент, когато КТБ пада, тези си преправят тези 1000 договора, казвам ги хипотетично. Може да са 990, може да са 1050, не им знам точната бройка, но около 1000. И на практика, хем са вземали големите лихви, хем ще си получат и стоте хиляди евро. 1000 души по 100 000 евро, са 100 000 000 евро или около 200 000 000 лева.

Водещ: Според Иван Костов това не е незаконно. Законно ли се е случило това или не, господин Борисов?

Бойко Борисов: В най-добрия случай, въобще не искам да се вкарвам в темата дали е Костов, дали е Иван, дали е Драган.

Водещ: Много е важно кои са баровците.

Бойко Борисов: Той да излезе и да обясни защо. Сигурно може би имат мотиви. Аз само искам да кажа, че с подобно действие със сто милиона евро повече ще се плати от фонда, от парите на банките, данъкоплатците и заема, който държавата е дала в бюджета. Последните дни разбирам, че примерно „Петрол“, „Рубин“, „Дунарит“, /…/ и куп други фирми са си направили цесии и квесторите са освободили техните имущества. Само една от сделките е 90 милиона. Това морално ли е, честно ли е, законно ли е? И затова считам, че прокуратурата правилно ще проведе това разследване и ще разпита тези хора.

Водещ: Първо, възможно ли е държавата да си върне парите, за да изчерпаме тази тема? И второ, не се ли обвиняват по някакъв начин умишлено, защото повечето вложители казват така: ние излизаме виновни, че ние сме вложителите, а банката ще се ограби и нейните активи ще отидат незнайно къде?

Бойко Борисов: Тази битка, която водим в момента и това, което излагам на показ в момента, е кой и как иска да ограби банката. Оттук с100 милиона евро, оттам 90 милиона, от другото място 40 милиона и накрая те ще станат милиарди. А ние сме дали близо милиард като държава заем – да, ще кажете с лихва, и ще си го вземе държавата. Фондът и банките са дали около два милиарда. Само че в момента са дали два милиарда. А, не дай Боже, ако се случи в друга банка, откъде ще дадем пари? Така че аз виждам, тук идват, говорят хора по медиите, че неправилно съм казал, че държавата. Индиректно и държавата ще загуби.

Водещ: Да преминем към въпросите на зрителите. До кога медиите ще вършат работата на зрителите, най-големите корупционни скандали с изключение на Христо Бисеров са направени от разследващи репортери. В този ред на мисли, колко от кметовете на ГЕРБ търсят ракети срещу дронове, г-н Борисов?

Бойко Борисов: Това е виц, който казах преди няколко дена. Недейте да ми го взимате. Текат обществени поръчки за дроновете от кметовете, за да ги свалят. В света, пък и България разследващите журналисти са в огромна помощ на държавата. То, това е и най-важното на медиите. Службите правят много неща. Полицията разкрива много неща. Това е една безценна помощ, защото подобни разкрития тръгнаха и видинският кмет и в Неделино, Пазарджик, Хасково, Ботевград.

Водещ: Правят се много неща, но не се вижда резултат.

Бойко Борисов: Доста кметове има според мен, действали така, както… Не искам аз да съм човека, който ги обявява в престъпление, но при проверките и това, което видяхме, действително само може да им завидим за начина, по който живеят.

Водещ: Вие самият как бихте коментирали кмета на Пазарджик или Хасково ? С една кметска заплата възможно ли е да се случи всичко това, да живееш в подобни палати.

Бойко Борисов: Аз считам, че когато един кмет е независим, а сега тъй като предстоят местни избори, хората трябва да разберат, че независимият кмет е човек, който не зависи от никого. Затова има политически партии във всички държави, дори дадоха в Англия, че консерваторите ще загубят, само че английският народ прецени със всичките тези националистически и популистки парии докъде може да докара една велика страна като Великобритания. Рязък завой в деня на изборите, видяхте. Никоя социологическа агенция не го позна. С една дума, аз съм против социалистическите кметове, защо, защото политическите партии чрез общинските съветници, които са политически излъчени, трябва да носят отговорност за това, което се прави.

Водещ: Не, ми казвайте сега… ГЕРБ е подкрепяла независими кметове.

Бойко Борисов: Има места, където действително независимият депутат е бил по-добър. Но, сега на тези избори ние навсякъде ще си издигаме наши кандидати.

Водещ: Дори по морето? Как ще реагирате, ако подобно разследване излезе за кмет на ГЕРБ, какво ще направите?

Бойко Борисов: Какво ще направя ли? Ще го отстраним веднага от нас. Примерно кметът на Ботевград няма да бъде кандидат на ГЕРБ. И никога не бих застанал зад кмета на Пазарджик, на Хасково или подобни, които видяхме как живеят. Може да им е законно, не знам. Казват, че им е законно. Сега като минат проверките ще видим колко им е законно. Аз знам, че година и половина, първо ми започнаха данъчни проверки. Видя им се недостатъчно. След това с данъчни ревизии. Теракота в нас гледаха, улуците гледаха дали са медни или ламарина. Броиха ми дръвчетата, вадих кое от баща ми насадено, от мен, кое колко струва, всичко, което от 1996 г., всичките ми пътувания – къде, как, защо, колко пари, финансиране. Много съм доволен от тази проверка. Аз не им се сърдя. Затова и Бойко Атанасов си остана и шеф на НАП. Разкатаха ме дето се вика. Чаршафите броиха, възглавниците броиха. Всичко.

Водещ: Отново към зрителите. Очакваме вашите кратки въпроси сега на живо в предаването „Питай премиера“. Яна, как живеят кметовете? Говорихме за тях. Говорихме за това как живеете вие, нека да видим как живеят другите, редовите българи.

Репортер: Недялка Стоянова е на 53 г. Живее с родителите в хасковското село Добрич. И тримата са пенсионери. Те по старост, тя по болест. Месечният бюджет на домакинството е 400 лв., от които половината отиват за лекарства.

Недялка Стоянова: Не ни стигат парите, нямаме доходи, нямаме и работа.

Репортер: През по-голямата част от годината семейството се изхранва от посятото в градината и от зимнината, която си приготвя. Месо се купува рядко и то най-евтиното.

Недялка Стоянова: Готвим най-евтиното – яйца или сирене на кашичка, нещо с брашно. Два пъти в седмицата взимаме кайма от евтината, от 3 лв. взимаме едно пакетче и го готвим на два пъти. Или пък взимаме едни евтини фенери, те са по 1 лв. килограма, обезкостяваме ги, колкото да има месце.

Репортер: Молим домакинята да ни покаже какво е менюто за днес? Отваряме хладилника, който оказва се, за да не харчи ток, се използва като шкаф.

Недялка Стоянова: Изключен е, защото не можем да си позволяваме да купуваме продукти. Купуваме по мъничко и го изяждаме същия ден.

Репортер: В хладилника има само бучка евтино сирене. И въпреки икономиите, жената признава че в края на месеца често пазарува на вересия от селския магазин.

Недялка Стоянова: Плащаме си дълговете на пенсия.

Репортер: От скоро на Недялка се налага да посещава болница всяка седмица. И разходите за пътни буквално сриват месечният й бюджет.

Недялка Стоянова: Аз сега като ходя на химиотерапия, имам пътни до Хасково. Те са 7 лв. пътните, не са малко пари. Със 7 лв. аз пазарувам за в къщи за три дена.

Репортер: На изпроводяк жената пита премиера.

Недялка Стоянова: Господин Борисов, ние живеем много бедно, с по няколко лева на ден. А вие какви доходи имате и колко лева имате в джоба си сега?

Водещ: Винаги е любопитно премиерът какви доходи има, колко печели сега, колко има в джоба си?

Бойко Борисов: За работата, която върша и отговорността, която нося – няма такава заплата, която би ме удовлетворила. Със сигурност по-малко от журналистите в БТВ, със сигурност. А иначе пари не нося в себе си. Но искам да кажа на тази госпожа, като я гледам. Аз до 30 г. съм живял така. Майка беше учителка, татко беше пожарникар. Гледахме две прасета, 15 кокошки и като ми опържеше майка яйца, беше голяма радост. Всяка сутрин ставах в 5,20 часа и гонех рейса до София, там учих и след това се връщах. Всеки ден, като се върнех, отивах косях трева с един сърп, защото гледахме към 20 заека, за да има майка ми да прави буркани за зимата. Гледахме към 40 бройлера, взимаше малки пилета, аз ги хранех лично и две прасета. Ходех от почивните станции да взимам помия вечер, за да може да си изхраним прасетата. С една дума, кака не я закачаха да прави нищо, защото е момиче. Имахме нива 3,5 дка и мога да й покаже как се копае, гърли, как се сади между тях фасул, картофи. Майка ми казваше, че съм „картофено момченце“, защото ядях пържени картофи с едно бурканче кисело мляко всеки ден. Агнешко правеше на 24 май, защото баща ми е Методи и тогава взимаше не агне, а плешка. Така че, госпожо, аз съм се нагладувал до 30 г.

Водещ: Докога българският народ ще гладува, докога ще я караме на буркани?

Бойко Борисов: Сега, момент. Понеже тя ми задава въпрос на мен личен. И аз отговарям лично. А иначе да й кажа, че на български граждани и фирми в банките има спестявания над 80 милиарда лева. Българският народ е на първо място в Европа по брой на собствени жилища, собствени. Искам да им кажа на тези хора – не правете повече грешка с подобни експерименти като Орешарски и компания. Аз се надявам след малко да видим това, което правим ние. Видя госпожата, че в тази криза, в която заварихме държавата, благодарение на изключително добрата работа, която в момента служби, прокуратура, НАП, „Митници“, имаме над 1 милиард от сивата икономика събрани в първите четири месеца. Дадохме 100 милиона за Великден и за Коледа на българските пенсионери повече. И ако е живот и здраве на новия Великден и на новата Коледа, пак ще даваме. С една дума – намерих му цаката, казано на жаргон. Поне 1 милиард и 600-700 милиона повече ще съберем в бюджета и постепенно ще решаваме тези въпроси, мила ми госпожа. Много те разбирам, защото съм минал по същия път.

Водещ: Как се живее с 400 лв. питат зрителите ни сега? А политиците постоянно си увеличават заплатите.

Бойко Борисов: Кои заплати си увеличаваме?

Водещ: В НС си ги увеличават, спорадично – но си ги увеличават.

Бойко Борисов: Сто пъти им казах да си ги замразят. Съжалявам. Ето, казвам им на тези хора, ако не бяха направили, не се бяха подвели да ни свалят с този пуч, след падането на ГЕРБ от власт до идването на новото правителство близо 8 милиарда са заминали. Похарчиха ги, разбиха и банкови системи, спряха всички еврофондове, милиарди не влязоха в държавата. Това са факти. Това не го измислям аз.

Водещ: Още въпроси на зрителите. Как смятате да върнете младите образовани хора в България и да спрете тяхната миграция, когато тук лекари, медицински сестри трябва да работят на две места, за да имат доход 700 лв., а докторантите в България получават 450 лв.? по същата тема.

Бойко Борисов: По същата тема. За радост започват да се връщат младите хора и давам пример с последния офис на „Хюлет Пакър“. Това са най-новите технологии, най-иновативните дейности, IT технологиите – там най-малката заплата е около 4 хиляди лева. Това е секторът, в който има най-много принадена стойност. И започват регионалните офиси, световните офиси, на големите компании да идват в бизнес центъра.

Водещ: Последните изследвания са, че тук е пак най-евтината работна ръка, не идват ли тук, защото тук е евтина работна ръка? Аутсорсват, изнасят труд?

Бойко Борисов: 25 г. преход ни дойде повече. Евтината работна ръка не е толкова евтина в сравнение с Индия, Китай и на други места. Тук има едно прекрасно стечение на политическа стабилност, ниски данъци, евтина работна ръка и в същото време много умни хора, особено в IT технологиите. Това е огромен шанс за държавата. Постепенно политическата стабилност ще доведе до повишаване на доходите. Имаме над 6 хиляди души, висококвалифицирани специалисти, които се върнаха вече в България. Защото, ако им е по-изгодно, навън са взимали 8 хиляди долара, тук взимат 10 хиляди лева, да речем, но тук му е къщата, тук са му приятелите, роднините. И се връщат. И ще ги върнем всичките.

Водещ: Една история за жена, дано да я върнете, която не е виждала детето си от 5 месечно.

Репортер: Баба Гюлзара е на „ти“ с компютрите. По неволя, защото от години това е единствения начин да види дъщеря си, само по скайп и внука й Шукри познава своите родители. Бил на 5 месеца, когато заминават за Америка.

Баба Гюлзара: Тя го роди, беше бебенце, малък беше и заминаха. Едно добро и умно дете, дете мечта, може би. Много мъчно. Дете на компютър расте.

Репортер: Всяка вечер семейството се събира, макар и разделено от хиляди километри.

Фатма: Не знам как мога да го обясня. Това само може да се изпита. Ако е добре в България, ние никога няма да оставим детето и да заминем за чужбина.

Репортер: В чужбина Фатма работи в счетоводството на транспортна фирма. С мъжа й са незаконни имигранти. Безработицата ги принудила да търсят препитание извън страната.

Фатма: Много трудно тук за младите. Много кадърни хора има тук, възпитани, интелигентни, но няма работа.

Репортер: 10 годишният Шукри се натъжава всеки път, когато някой го попита за майка му. С баба му вече три пъти получават отказ за виза, а мечтата му е да посети родителите си, само за малко. Това е мечтата му е да посети родителите си, само за малко. Това е молбата майка му и на баба му към българския премиер

Фатма: Поне месец да прекара времето с мен, да го прегърна, да се запознаем най-вече, защото ние се познаваме ей така по скайпа.

Водещ: Г-н премиер, жената иска да живее спокойно ,да прегърне детето си. Така искат да живеят и българите – спокойно и прилично.

Бойко Борисов: Правим всичко възможно това да се случи. И то се случва.

Водещ: Въпрос на зрител: Кога ще вкарате Закона за олигарсите, както в Румъния?

Бойко Борисов: Румъния какъв закон са вкарали за олигарсите?

Водещ: Според мен, човекът има предвид вкарването на политици в затвора и бързите /…/.

Бойко Борисов: Доста политици влязоха в затвора или по-точно са съдени. Така че какво да направим по-различно от Румъния?

Водещ: Някак си не виждат правдата може би или пък не са достатъчно добре осъдени.

Бойко Борисов: Трябва да ви кажа, че в момента България вече е по-добре от Румъния.

Водещ: В кое отношение? Че политиците са поели отговорността за нещата, които са се случили в прехода за ограбването на държавата?

Бойко Борисов: Аз не знам в Румъния да са поели такава отговорност. На Румъния ще им видите системата – станаха 2 години. Бях там, видях – нищо не се случва различно от гонения политически. Аз искам държавата да е спокойна. На България й трябва спокойствие, етническа толерантност и мир. Между другото, това, което се случи в Куманово също е един много добър пример, защото когато от трибуната на парламента им казах на моите приятели и колеги: Бъдете внимателни с етническия модел. Така или иначе България има 10% мюсюлмани. Не прекалявайте. В Куманово и Македония подцениха този проблем, загинаха хора, маса ранени. България е един пример за етническа толерантност. И ние трябва да поддържаме с цената – по-важно от това няма, по-лошо от гражданска война няма. Така че нека да бъдем разумни.

Водещ: Да, но една друга война се води по села и по паланки. И тя е свързана с битовата престъпност, г-н премиер.

Бойко Борисов: Пак казвам, много време е загубено, особено тази години и половина беше нулева, празна година. Много неща ще се направят, правят се, много неща ще се реформират. Ако си спомняте какво е било преди 5-6-7 години и какво е сега – доста голяма разлика има.

Водещ: Нека да видим обаче има ли разлика за едни български хора, които са били бити, и то доста жестоко.

Репортер: За една нощ животът на семейство Лесичкови се превръща в кошмар. Били ги както и куче не е бито, изплаква дядо Васил, когото насилниците душили и посегнали и на болната му дъщеря, а жена му налагали с дърво за огрев.

Венета Лесичкова : Тогава хвана мене – бой, бой. Викам: За какво ме биете? За какво? По главата. И мен ме пребиха – най-много мен.

Репортер: Били ги за 5-те хиляди лева, които лесно намерили в раклата. От парите, кътани за черни дни, и до днес няма помен.

Венета Лесичкова : /…/ кой какво го чака. За умирачка. Това дете е инвалидно – трябва да има някой лев. /…/ кой ще му даде? Кажи, кой?

Репортер: В селото са убедени, че основните извършители са на свобода, и че са съседи на Лесичкови. Но като обвиняем е привлечен само един – Ангел Стефанов. Сега го издирват с европейска заповед за задържане, а разследването е временно спряно.

Венета Лесичкова : Бойко Борисов да вземе мерки, че ние тук загиваме много.

Водещ: Хората питат къде е държавата?

Бойко Борисов: Преди малко имаше един гост при вашата колежка, който обвиняваше, че сме милиционерска и прокурорска държава, че сме приемали и анонимки вече, че сме правили ограда по мрежата. Други пък казват: Правете ограда.

Водещ: На границата.

Бойко Борисов: На границата – мрежа на границата. Няма угодия. От това, което чух – единият се търси с европейска заповед, другият е привлечен под отговорност, така че ще ги хванат и ще ги вкарат в затвора. Какво мога да им кажа на хората?

Водещ: Въпросът е да не ги пуснат като ги хванат.

Бойко Борисов: Затова и Христо Иванов със съдебната реформа, която предложи, зад която стоим целия кабинет и мисля, че достатъчно публично, ясно го подкрепих, а и много работихме заедно по нея, до голяма степен ще отрегулира някои въпроси. Защото дори и с КТБ сега има доста неща, които се надявам новият съдебен инспектор, който парламентът след 2 години и половина избра, да поразпита малко и какво се върши в съдебната система. Истински разчитам на такъв подход, защото държавата няма право, не е нужно, не е правилно дори да коментираме ние с вас съдебната система. Това е работа на Висшия съдебен съвет, който според мен, незабавно трябва да се развали, да се избере нов. Той е загубил своята репутация, но…

Водещ: Казват, че искате да го владеете политически сега, така ли е с тези реформи?

Бойко Борисов: По тази логика, ние би трябвало сега да го владеем. А то се видя, че изобщо нищо не владеем. В България трудно можеш да владееш някой. Днес, когато трябва да бъде избран, е готов на всичко, утре става самостоятелен. Така че отдавна, може би преди 10 години съм си мислил, че може, ако някой го предложиш за нещо, след това да ти е задължен. В България не са задължени хората, нямат такова чувство…

Вижте и

Водещ: Зрителски въпрос – промяна в Конституцията, задължително мажоритарно електронно гласуване, спиране субсидиите на политическите партии, намаляване на депутатите на 120.

Бойко Борисов: За намаляване на депутатите на 120 съм абсолютно за. за субсидирането на политическите партии това е да направиш олигарсите политиците. В смисъл, единственото прието в Европа честно, бистро, прозрачно е държавата да субсидира политическите партии за техния партиен живот. Това е върл популизъм. Да, знам колко се харесва на хората да кажеш политическите партии да нямат никакво финансиране. Извинявайте, откъде ще дойде финансирането? Нали трябва да обиколим някои, като дойдат избори да вземем пари от някъде? ГЕРБ има абсолютно ясна позиция – от никой – нищо. Биеш на изборите, получаваш субсидия, водиш политически живот. Точно както и в Шампионската лига – колкото повече отиваш нагоре, сиреч, колкото повече депутати, колкото повече добър резултат даваш – толкова повече пари. Що „Лудогорец“ 20 милиона, а „Левски“ и ЦСКА -не взеха? Защото на едното място работят правилно, на другото – не. Кой е виновен? „Лудогорец“, че работят добре? И ние, като ГЕРБ, като партия. Ето, виждате – всяка събота и неделя, за да не накъсам седмицата, откриваме обекти и показваме на хората какво правим в събота и неделя, в почивните дни.

Водещ: За обектите само след малко. Около скандала за „гнилите ябълки“ се заговори за среща между вас и съдия Ченалова. Имало ли е такава среща?

Бойко Борисов: Имало е, да. Дойде при мен да ми се жалва. Аз поназнайвах от едно време като главен секретар какви ги вършат. И от всичко това, което…

Водещ: От какво се жалваше съдия Ченалова? Това е безпрецедентна среща, според мен.

Бойко Борисов: Кое е безпрецедентна среща?

Водещ: Министър-председател се среща с български съдия.

Бойко Борисов: Какво по-нормално от това? При мен е като Аврамов дом – всички идват. Ето виждате, и хората като ги питате – за всяко нещо Бойко да им помогне.

Водещ: Като Аврамов дом или на арменския поп?

Бойко Борисов: И като арменския поп – както искате. Няма значение.

Водещ: Какво искаше тя и какво й обещахте вие?

Бойко Борисов: Считаше, че има политически натиск някакъв от някъде върху нея. Всъщност, аз й обясних, че това, което е правила, тя ще си понесе отговорност. И тя си понесе отговорност. Така че…

Водещ: Одобрявате ли работата на Сотир Цацаров?

Бойко Борисов: Мисля, че добре се справят прокурорите и с много амбиция работят в момента по темата особено за контрабандата. Аз съм им абсолютно благодарен. Нямаше без тях да съберем толкова приходи. И до края на годината ви казвам, поне още 500-600 милиона отгоре ще съберем.

Водещ: Като казахте контрабанда, да изчерпим и тази тема – ще падне ли главата на Ваньо Танов, ако не събере тези милиард и половина, за които го заставихте?

Бойко Борисов: Има ясно разписани цели – да ги гонят, да ги изпълнят. На мен тези пари ми трябват, за да си достроим всички обекти, да имаме възможност пак по 100 милиона да дадем на пенсионерите, да подпомагаме културата, да подпомагаме театрите. Ето сега, изгорелият театър в Пловдив – 4 милиона и нещо е. Стои година и половина неремонтиран. А най-много зрители е имал преди да изгори, в Пловдив, в театъра. Явно пловдивчани си обичат да си ходят на театър. Сега ще им го направим. Зоопарк за 4 милиона им правим, да имат събота и неделя къде да изкарат децата. Фонтаните станаха готови и ги откриваме на 22-ри. Толкова неща се правят и трябва да се направят. Така че никакъв компромис.

Водещ: Един от зрителските въпроси, които изтичат сега – ще има ли обезщетение за хората в Мизия? 10 месеца по-късно нищо не се случва.

Бойко Борисов: Тогава имаше друг премиер, да бяха го питали него.

Водещ: Сега питат вас.

Бойко Борисов: Питат, ама питат ме и за свлачища, и за камъни, за преди 5 години, за преди 10 години.

 

Водещ: Защото говорим за съдебна реформа, г-н Борисов. Помните ли, последното ни интервю беше преди изборите гръмна завода в Горни Лом. Там раздвижване има ли? Има ли виновен, има ли наказан?

Бойко Борисов: Доколкото знам са си повдигнати обвинения и си тече процес. Искам на хората в Сопот, в Иганово да им кажа, че полагаме огромни усилия и всеки ден, и тук отново мога да кажа, че и главният прокурор лично се ангажира, военният министър изпрати сапьори – просто да разчистим и последния, вътрешен периметър. Външният, където са розите, успяхме да го изчистим. До 22-23 се надявам да приключат, да могат да започнат да работят хората. Но там са правени престъпления в този завод. И се надявам ДАНС и прокурорите да стигнат до извършителите. Истински се надявам.

Водещ: Ще стигнат ли до всички?

Бойко Борисов: Надявам се.

Водещ: Зрителски въпрос. Димитър Вътаков: Г-н премиер, пише ви на 35 години отчаян животновъд от град Копривщица. Отглеждаме с брат ми 1200 овце. Не сме работили друго, не искаме да работим друго. Моят въпрос е следният – защо хора без животни – новият лидер на политическа партия ГЕРБ – и пише: Радослав Йовков – ползва хиляди декари мери и пасища без да отглежда животни, а ние животновъдите не можем да се ползваме и това, което ни се полага по закон. Явно

Бойко Борисов: Това ми го дайте сега да го сваля. Ако това нещо е вярно, лично ще отида на това пасище с тези хора, да видя дали е вярно. Защото 107 милиона лева дадохме на производителите на тютюн. Абсолютно държавна дотация на огромната част са български мюсюлмани, които с друго не се занимават – точно като тези хора. 2.7 милиарда дадохме на зърнопроизводители. Въобще, в земеделието са се излели от началото на годината огромни пари. И ако това е вярно, на тези хора им казвам – ще отида лично на това пасище. А пък ако този е от ГЕРБ, ще налепя табели там, че той не е повече от ГЕРБ.

Водещ: Сутринта показахме в Белово какво се случва – 30 000 декара са продадени от кмета на частна фирма.

Бойко Борисов: Между другото, говорих днес с главния прокурор по тази тема, и той ме увери, че не само по тази тема, но мисля че и за Ракитова – но да не объркам, да не направя скандал…

Водещ: Те са близо.

Бойко Борисов: … се работи и до десетина дни ще има резултат.

Водещ: Дори да е по Ракитово, можете да проверите за Белово.

Бойко Борисов: Не, за Белово – със сигурност ма проверка. И ми каза за още едно. Мисля, че беше Ракитово.

Водещ: И в Ракитово има разследване.

Бойко Борисов: Ако има разследване, значи и за Ракитово се прави.

Водещ: Убедихте ли се сега, във втория си мандат, че в крайна сметка, асфалта не се яде? Убеди ли се пак хладилника магистралите?

Бойко Борисов: Не, просто във втория мандат се захванахме по-здраво със сивата икономика. Събрахме си повече приходи. Така че има и за пенсии 100 милиона, и за реконструкция на магистралите 100 милиона, за да могат пък хората да не се избиват по магистралите. Така че пак казвам – намерих му цаката. Събираш всички пари от държавата. и се чудиш защо навремето с Дянков не сме го направили. Но както и да е – това е друга тема. Важното е, че сме извадили поуки, направили сме си ревизия на грешките. Маса народ си замина от ГЕРБ – близо половината може би от ръководния състав на ГЕРБ си замина, и то знакови фигури – от Искра Фидосова, през Дянков до кой ли не. Поне 15 шефове на областни структури. И мисля, че сега и партията, естествено, не мога да отрека, че се радвам, че работим заедно и с Реформаторите, и с Патриотите, и с АБВ. Разбира се, не мога да не отбележа особено в смесените райони има достатъчно толерантност и от ДПС в момента.

Водещ: Коя беше последната лентичка, която прерязахте?

Бойко Борисов: Кой ми бичува?

Водещ: Всички.

Бойко Борисов: Завистниците? Нека да дойдат сега, открихме в събота моста на Луда Яна. Пътят между Пазарджик и Пловдив. От миналия май стои ненаправен. Защо не го направиха и да отрежат една лентичка? Ама 2.5 милиона. Но го направихме. И влязох в едно село там – Мало Конаре, се събра цялото село да благодари. На църквата отидохме.

Водещ: Ние сега ще видим една голяма част от проектите.

Бойко Борисов: В неделя – в Велковци – 1930 година е паднала църквата. 2015 година я направихме. Кукличка. Красота. Владиката пее, народът се събрал, радва се. Оттам отидохме в Гигенския манастир. Беше се свлякъл до земята. Там лентичката не я отрязах, защото при началника като сме, не трябва никой да парадира, защото без него нищо не може да се прави. Така че огромни строежи в моменти вървят в България. Просто хората в благоевградско не знаят какво правим по „Марица“. Хората от хасковско не знаят какво правим по „Струма“.

Водещ: Искате ли да станем и да покажем в крайна сметка?

Бойко Борисов: Не, тук камиони и багери се виждат само.

Водещ: „Струма“ е това, между другото.

Бойко Борисов: Сигурно добре се вижда.

Водещ: Ще можете да ги виждате и в този монитор тук, долу под нас, който е.

Бойко Борисов: Да, може и така. По-дребничко е, но се вижда. Огромни строежи. Понеже чух в едно предаване един герой на социалистическия труд да обяснява как строили тогава. Трябва да ви кажа, че такъв подем в строителството, в инфраструктурата – и те са строили 35 години – ние в последните 7 – погледнете за какво става въпрос – какви мостове, какви тунели, какви насипи огромни. Стотици милиони кубически метра пръст се засипва и се прави. Огромни. Но зрителите могат да гледат. Погледнете, това е за да минат само тунелите. Какви чудеса се извършват от българските строители. И действително, ако имаше сега, както едно време – „Герой на социалистическия труд“, защото казаха за метрото, че сме наградили Братоев – ами там трябва поне 30 души да наградим.

Водещ: За метрото ли?

Бойко Борисов: Да, огромно съоръжение. Огромно съоръже

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.