Сега четете
Борисов обеща да не се коалира с БСП

Борисов обеща да не се коалира с БСП

След изборите ГЕРБ няма да влиза в коалиция с БСП. Такъв ангажимент пое водачът на герберите Бойко Борисов на среща с партийци, която се предаваше на живо по Фейсбук.

Само две седмици по-рано той участва в среща със соцлидера Корнелия Нинова, на която заяви, че партията му трябва да се откаже от решението си никога да се участва във властта съвместно с левицата. Тогава обаче той имаше предвид, че след предсрочните избори на 2 април е възможно програмно правителство с общата подкрепа на герберите и социалистите. За такъв кабинет няма нужда двете политически сили да влизат официално в коалиция. Иначе казано, днешният ангажимент на Борисов няма особено значение.

„Партията не реагира добре дори само да се разговаря с БСП. Аз отидох (на срещата с Нинова – бел.а.), защото съм джентълмен“, обясни днес герберският вожд.

Той не прояви особено желание да навлиза по-дълбоко в бъдещите си коалиционни планове. Вместо това предпочете да обсъжда поведението на ПП и ДБ. Намерението на двете формации да се съберат за общо участие на изборите Борисов разтълкува като проява на страх от тяхна страна, че няма да могат да победят ГЕРБ, ако не обединят електоратите си. Бившият премиер настоя ПП и ДБ да заявят, също като него, че няма да се съюзяват с БСП, но предрече, че ще го направят, ако видят, че с депутатите на левицата могат да направят правителство.

Вижте и

По отношение на преназначеното служебно правителство коментарът на Борисов беше, че познава много от членовете му, защото „те бяха на по-ниски позиции в нашето управление“, както той се изрази. Герберският вожд описа премиера Гълъб Донев като „изключително прагматичен, умерен, дисциплиниран човек, който си върши работата, такъв е бил години наред при нас“.

Експремиерът на практика се съгласи с твърдението на президента Румен Радев, че партиите са абдикирали от управлението на страната. „Ние му даваме властта (на Радев – бел.а.), той я упражнява, а ние си говорим какво ще правим на местните избори“, описа Борисов политическата ситуация.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.