Сега четете
Бизнесът: Да не купуваме стоки от Нидерландия, да не пращаме децата си да учат там

Бизнесът: Да не купуваме стоки от Нидерландия, да не пращаме децата си да учат там

Серия от мерки като отговор на отказа на Нидерландия да бъде допусната България в Шенген предложи Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Част от тях са доста екстравагантни, като те бяха поднесени в национален ефир (по „Нова тв“) от председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

Сред предложенията са българските граждани да спрат да си купуват нидерландска техника, защото имало достатъчно качествени японски и корейски стоки. А също така да не зареждат от нидерландската верига бензиностанции, представена в България и дори да не се пращат студенти да учат в университети в Нидерландия, тъй като „можем да ги изпратим в не по-лоши дестинации“.

Той обясни също, че сме свидетели на една „политическа корупция“, на решаване на вътрешни проблеми в Нидерландия за сметка на развитието на един народ и на една страна.

„България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние… Можем да осуетим с вето нидерландски инициативи в рамките на ЕС, когато не е накърнен българският интерес. Членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена компетентните европейски институции – при това на извънредни проверки. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес“, подчерта Васил Велев.

Вижте и

Парламентарната група на „Български възход“ пък внесе проекторешение, с което настоява Народното събрание да задължи правителството да гласува в рамките на Съвета на ЕС против всички предложения и инициативи на Нидерландия като реципрочна мярка във връзка с блокирането на страната ни за Шенген. Това беше предложено още в събота от лидера на партията Стефан Янев, който тогава прибави към инициативата и апела: „Дела, не думи“

„Българската държава трябва да започне да се държи адекватно. В този случаи за нас това означава реципрочност. българският народ не следва да носи колективна отговорност, защото ако е налице неизпълнение на дадени препоръки, мерки и политики, то ЕС има достатъчно други лостове и механизми за налагане на санкции. Очевидно това не е така, защото няма решение на орган на ЕС, който да не потвърждава готовността на страната ни за присъединяване към шенгенското пространство“, коментира депутатът от „Български възход“ и заместник-председател на парламента Надежда Самарджиева.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.