Сега четете
Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на отбелязването на 146-ата година от въстанието в Копривщица.

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза в словото си Никола Минчев. Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен, подчерта председателят на парламента. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои, добави той.

Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис „Свобода или смърт“ се развя над Копривщица, но времето не избледнява спомените ни към тези дни, отбеляза Никола Минчев. Той заяви, че бунтовниците и мъчениците от април 1876 г. не са забравени, защото с любовта си към род и Родина и със саможертвата си те са насочили погледа на света към тежкото положение на българския народ.

Председателят на Народното събрание подчерта, че трябва да си припомняме подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои. Това са тези дейци на националноосвободителното движение, благодарение на които, по думите на народния поет Иван Вазов, „в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века“, добави Никола Минчев.

На тържествата в Копривщица присъстваха премиерът Кирил Петков, народни представители, представители на местната власт, както и множество граждани и гости на града.

По-рано председателят на Народното събрание и премиерът положиха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“.

 

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.