Сега четете
Асен Василев: Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен

Асен Василев: Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен

Не е политическа грешка, това е намерението на правителството„.

Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд. , тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това„.

В предаването „Неделя 150“ министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година„.

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите – данък „Уикенд“ и данъка върху лихвите„, съобщи още вицепремиерът и посочи, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година.

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%:

Вижте и

Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР – че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата„.

АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. … Трябва да се раздели текущият ремонт от основния ремонт на пътища“, обясни още Асен Василев.

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, подчерта той и поясни, че изключение ще са доходите на учителите.

/Снимка: БГНЕС / Google

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.