Сега четете
Александър Николов: Цената на газа, който купуваме е с 10 % по-висока от тази на руския газ

Александър Николов: Цената на газа, който купуваме е с 10 % по-висока от тази на руския газ

България може да се раздели с руския газ, смята министърът на енергетиката Александър Николов. „Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас, Турция и Гърция, това е възможно„, обясни той в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV.

По думите на Николов оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата , която е около нас – Гърция и Турция, това е възможно, допълни Александър Николов.

Има възможности, особено с новите проекти, които се случват в Александруполис и с гръцката връзка„, отбеляза министърът на енергетиката.

Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне„, заяви Николов.

Според него обаче предишните управляващи се опитват да си приписват заслуги за трасета, които са строени през 70-те години.

Точните данни са, че към момента договорът, който е сключен, за да се подсигури необходимото количество газ, е с цена около 10 процента над тази цена, която щяхме да заплатим при валиден договор с Газпром, без разписване на анекса . Това каза министърът на енергетиката.

По думите му при вариант на разписване на анекса има непредвидимост на цената.

Вижте и

Очаквах по-широко колективно усилие да се изпълняват задължения към България, допълни той.

По думите му „Булгаргаз“ е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия е спряла доставките, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България, заяви министърът.

Според него това, че е избрана „Метенерджи“, нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов е работил в същата компания. „Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България – щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ„, попита Николов.

Каква е вашата реакция?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.